Jurnalul.ro Special Anchete „Regele parcurilor” din București pune monopol de familie și pe Monumente

„Regele parcurilor” din București pune monopol de familie și pe Monumente

de Ion Alexandru    |   

Cum vrea fostul “rege al Parcurilor”, ex-director al Administrației Lacuri Parcuri Bucureşti (ALPAB), Radu Dan Septimiu Popa, să pătreze sub controlul familiei sale instituţia numită Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic? Simplu. După ce, în toamna anului trecut, naşul de cununie al lui Radu Popa, Traian Radu Negrei, a fost destituit de la conducerea acestei instituţii de către primarul general interimar, funcţia acestuia este pregătită, zilele acestea, pentru a fi ocupată de cumnatul lui Radu Popa, George Marius Vîrlan. Nici măcar nu contează faptul că unele criterii obligatorii necesare pentru ocuparea acestui fotoliu, prin concurs, nu sunt îndeplinite de către candidatul din familia Popa-Negrei. Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a admis dosarul de candidatură al lui Vîrlan, acesta reuşind să treacă una dintre probele examenului cu doar o zi înainte ca Traian Radu Negrei să piardă, la Tribunalul Bucureşti, procesul intentat Primăriei, prin care cerea anularea deciziei de concediere. Povestea aceasta este înțesată cu multe nepotisme, pe care le vom devoala în cele ce urmează.

După suspendarea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, ca urmare a dosarului penal instrumentat de DNA, succesorul acestuia, care administrează interimar Capitala României, Ştefănel Marin, a decis să elimine din funcţiile de conducere oamenii predecesorului. Pe lista celor destituiţi din funcţie s-a numărat şi Traian Radu Negrei, fost consilier personal al lui Sorin Oprescu şi delegat de către acesta în funcţia de director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic al Municipiului Bucureşti. Decizia de concediere, fundamentată de primarul interimar Ştefănel Marin prin Nota de Serviciu nr. 3703, din data de 16 septembrie 2015, a fost atacată în instanţă de către Traian Radu Negrei.

Acţiunea a fost depusă la Secţia a VIII-a , privind conflictele de muncă, a Tribunalului Municipiului Bucureşti, în 21 octombrie 2015. Pe data de 18 mai 2016, instanţa a pronunţat hotărârea pe fond, respingând nu numai acţiunea lui Negrei, ci şi toate excepţiile invocate de acesta. Redăm minuta instanţei: “Respinge acţiunea. Respinge excepţia de nelegalitate a Notei de Serviciu nr. 3703/16.09.2015 invocată de reclamant, ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Cu apel în zece zile”.

Până astăzi, Negrei nu a atacat această decizie. În schimb, pare-se, şi-a aranjat jocurile, astfel încât Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic al Municipiului Bucureşti să rămână în propria-i familie.

La începutul lunii curente, Primăria Municipiului Bucureşti a scos la concurs postul de director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Printre candidaţii care au depus dosarele se numără şi George Marius Vîrlan. Surse din cadrul Primăriei Generale a Capitalei au dezvăluit faptul că sora lui Vârlan este fina de cununie a lui Traian Radu Negrei, iar soțul acesteia este nimeni altul decât cel supranumit “regale Parcurilor”, respectiv Radu Dan Septimiu Popa, ex-directorul general al Administraţiei Lacuri Parcuri Bucureşti (ALPAB), un individ extrem de controvesat, de numele căruia se numără foarte multe afaceri dubioase finanţate de la bugetul Primăriei Capitalei.

Soția „regelui”, director la Tradiții Populare

Gradul de rudenie dintre candidatul Vîrlan şi fostul şef ALPAB este certificat de către două documente oficiale intrate în posesia noastră. Primul este o notificare a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, din data de 15 noiembrie 2013, referitoare la modificarea structurii acţionariatului companiei C.M.C. BUSINESS GROUP SRL, firmă înființată în anul 2006, având ca obiect de activitate servicii de contabilitate şi de revizie contabilă. Cu acesti prilej, aflăm că societatea avea trei asociaţi: candidatul pentru postul de director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, GEORGE MARIUS VÎRLAN, sora acestuia, NICOLETA CLAUDIA POPA (fostă Vîrlan) şi o anume Cristina Diana Dănescu. Ultima notificare a RECOM acreditează cesionarea  tuturor acţiunilor pe care Cristina Diana Dănescu le deţinea la SC C.M.C. BUSINESS GROUP SRL către sora lui George Marius Vîrlan. Mai mult, sediul firmei se mută de la domiciliul Dianei Dănescu la cel al lui George Marius Vîrlan.

Al doilea document este declaraţia de avere şi de interese publicată de către Nicoleta Claudia Popa, în calitate de director al CERART (Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare), instituţie aflată, de asemenea, în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Din aceste documente reiese, pe de o parte, nu doar că este vorba despre aceeaşi persoană, atât timp cât se notifică aici faptul că Nicoleta Claudia Popa deţine calitatea de asociat în cadrul SC C.M.C. BUSINESS GROUP SRL, dar şi cea de soţie a lui RADU DAN SEPTIMIU POPA, fostul director al ALPAB, actual director general al companiei PR LOBBY & CONSULTING SRL. Tot din declaraţia de avere, mai aflăm că aceeaşi Nicoleta Claudia Popa, sora lui Vîrlan, mai deţine şi calitatea de consilier juridic la Teatrul “Ion Ceangă”.

Candidatul-cumnat, colecționar de funcții în administrație

Legăturile de familie s-au intersectat, în mod inevitabil, cu cele profesionale în ceea ce priveşte aceste persoane. Acest lucru reiese din CV-ul pe care George Marius Vîrlan l-a depus, odată cu dosarul de candidat la funcţia de director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Aici, el notează că, în perioada 2010 – 2011, a ocupat funcţia de şef al Biroului Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul ALPAB, condusă, la acea dată, de propriul său cumnat, Radu Dan Septimiu Popa. Ulterior, tot sub conducerea lui Popa, George Marius Vîrlan a ocupat, în perioada 2011-2012, funcţia de Şef Serviciu Administraţia Sat Francez, din cadrul ALPAB, şi funcţia delegată de Director de Evenimente la Stadionul “Lia Manoliu”.

După plecarea lui Radu Popa de la ALPAB, a părăsit instituţia şi George Marius Vîrlan, care a devenit, în perioada iulie 2012 – februarie 2013, şef al Serviciului Monitorizări Cotracte din cadrul Ministerului Mediului. În 2014, Vîrlan a cochetat cu ideea de a deveni inspector antifraudă şi a participat la un concurs organizat de ANAF – Direcţia Intracomunitare şi TVA, pentru ocuparea unui post de asistent superior în cadrul Biroului Cordonare Trafic-Control. Candidatura sa a fost, însă, respinsă.

Începând cu luna iulie a anului 2013, cumnatul lui Radu Popa de la Parcuri a fost angajat la Institutul Cultural Român (ICR), la Serviciul Administrativ, Protocol şi Parc Auto. În CV-ul depus, el susţine că a ocupat, de la angajare, până în prezent, funcţia de şef al acestui serviciu. Numai că, un document public emis de instituţie la sfârşitul anului 2014 arată că, abia în 16 decembrie 2014, Vîrlan a promovat concursul pentru funcţia de Expert I.A. în cadrul Serviciului Administrativ, Protocol şi Parc Auto al Direcţiei de Management Logistic al ICR.

Doi pe un loc, la examenul de șef

Revenind la concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de Director al Administrației Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, aflăm, din anunțul publicat de instituţie, faptul că, printre cerinţele specifice pe care trebuie să le îndeplinească viitorul conducător, se află studiile universitare de licenţă de lungă durată, vechimea în muncă de minim cinci ani în specialitatea studiilor absolvite şi experiența de minim trei ani într-o funcţie de conducere. George Marius Vîrlan a urmat, în perioada 2006 – 2009, cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii “Spiru Haret”, fiind licenţiat în drept. Ulterior, cariera sa în administraţia publică, despre care am vorbit mai sus, a constat în posturi care au avut, tangenţial, legătură cu specialitatea studiilor absolvite.

Contactat telefonic, pentru a lămuri această situaţie referitoare la îndeplinirea criteriilor pentru ocuparea funcţiei de Director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, George Marius Vîrlan a refuzat să comunice cu noi. Pe scurt, el a precizat doar că îndeplineşte toate criteriile necesare, iar, dacă există neclarităţi, nu el trebuie întrebat. Fiind, cităm, “foarte ocupat în această perioadă”, Vîrlan a închis telefonul înainte să poată fi întrebat în legătură cu gradul de rudenie, prin alianţă, pe care îl are cu fostul director Traian Radu Negrei şi cu Radu Popa, “regale Parcurilor”.

Toate datele existente până în prezent arată că există cele mai clare premise ca George Marius Vîrlan să-i succeadă lui Traian Radu Negrei la conducerea Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Asta, deoarece, în data de 17 mai 2016, cu doar o zi înainte ca Tribunalul Bucureşti să respingă acţiunea lui Negrei împotriva deciziei de concediere, Comisia de Examinare a întocmit centralizatorul cu rezultatele selecţiei dosarelor înscrise la concurs. Din acest document, aflăm faptul că din trei dosare înscrise, doar două a fost admise. Cel respins a fost depus de un anume Aurel Ciauşu. Cele admise, având numerele 5093 şi 5121 din 12, respectiv 13 mai 2015, le aparţin lui George Marius Vîrlan şi unei anume Dana Suzana Olaru. Marți, 24 mai, cei doi susţin interviul, în urma căruia va fi desemnat viitorul director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic al Municipiului Bucureşti.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri