Jurnalul.ro Ştiri Social Registru nou pentru pesticide şi efectele lor asupra sănătăţii

Registru nou pentru pesticide şi efectele lor asupra sănătăţii

de Monica Cosac    |   

Ministerul Sănătății înființează o bază de date care va cuprinde toate substanţele chimice periculoase pentru sănătate vândute în România, precum şi bolile determinate de acestea, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern. Concret, cu ajutorul Registrului naţional de informare toxicologică (ReTox), care va fi administrat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), vor fi analizate efectele expunerii populaţiei la chimicale (pesticide, biocide etc.). Baza de date va cuprinde 127.000 de substanțe periculoase inventariate la nivel european.

Potrivit proiectului de HG privind înființarea și funcționarea ReTox, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, noul registru va colecta informațiile furnizate de către operatorii economici „despre amestecurile periculoase pentru sănătate pe care le introduc pe piaţa României”, dar va îndeplini şi funcţia de analiză a efectelor determinate de expunerea la chimicale a oamenilor.

„ReTox este conceput ca un sistem informatic având la bază o aplicaţie online capabilă de a înregistra, într-o bază de date relaţională, informaţii despre amestecuri chimice periculoase pentru sănătate comercializate în Romania şi despre afecţiunile acute determinate de acestea (intoxicaţii acute neprofesionale) generate de utilizarea necorespunzătoare sau prin expunere accidentală. Prin structura sa, Re Tox va îndeplini funcţia de analiză a efectelor determinate de expunerea la chimicale a populaţiei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

 

Raportarea intoxicaţiilor

Registrul va permite şi „stabilirea unui format armonizat de transmitere a informațiilor” de către societăţile comerciale despre substanţele periculoase pe care le introduc în ţară, formatul propus fiind aliniat la formatul european. De asemenea, ReTox se va putea interconecta cu o platformă comună de informare şi răspuns a centrelor de informare toxicologică şi a centrelor antitoxice regionale pentru copii, pentru gestionarea cazurilor de intoxicaţie la populaţia generală.

Printre schimbările preconizate, se regăseşte şi „îndeplinirea responsabilităţilor de raportare ale Ministerului Sănătăţii” către organismele europene, privind cazurile de intoxicaţie cu produse biocide (n.r. - substanțe care împiedică înmulțirea microorganismelor) şi pesticide agricole (substanțe chimice cu toxicitate mare folosite pentru distrugerea dăunătorilor).

 

Linie telefonică de urgență

Conform proiectului, în centrele de informare toxicologică şi centrele antitoxice regionale pentru copii vor fi organizate servicii de permanenţă „pentru a acorda sprijin populaţiei şi personalului medical în rezolvarea cazurilor de intoxicaţie acută”. Totodată, în aceste centre vor fi înfiinţate linii telefonice de urgență, care vor funcționa 24 din 24 de ore.  

Baza de date va putea fi accesată şi consultată doar de către personalul medical desemnat, însă specialiştii din cadrul INSP vor elabora rapoarte anuale referitoare la datele din registru.

 

Registrul de informare toxicologică va conține date pentru 127.000 de substanțe periculoase inventariate de Agenția Europeană de Produse Chimice (ECHA), clasificate în componente periculoase cu interes major pentru urgență privind sănătatea și alte componente periculoase.

Firmele vor avea obligaţia de transmite informaţiile în registru cu cel puţin 3 zile înainte de introducerea amestecului de substanţe pe piaţă şi în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, pentru amestecurile deja existente în România.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri