Jurnalul.ro Sport Liga 2, mai amărâtă decât prevede regulamentul

Liga 2, mai amărâtă decât prevede regulamentul

de Adi Munteanu    |   

A început sezonul și în Liga 2, iar prima etapă din 2024 a complicat situația la vârf în privința play-off-ului și în acest moment există o situație paradoxală la care FRF nu s-a gândit când a schimbat sistemul competițional, cu play-off și play-out. Două echipe deja calificate matematic în play-off de promovare în Liga 1, Șelimbăr și Corvinul Hunedoara, nu au drept de promovare. Mai mult, alte două fără drept de promovare ar putea ajunge și ele în play-off-ul de... promovare. 

Încă dinaintea începerii sezonului 2023-2024 al eșalonului secund se cunoștea faptul că o treime din echipe nu pot obține licența pentru Liga 1, fie din motive că sunt echipe de drept public, fie pentru că nu au infrastructura și condițiile pentru a evolua în prima divizie. Și totuși FRF a lăsat lucrurile să meargă de la sine, conform tradiționalului „lasă că om vedea noi mai încolo cum vom proceda”. 16 etape s-au scurs și au mai rămas, iată, doar trei etape până în momentul în care clasamentul se va împărți în două. Primele șase vor trage la promovare în Liga 1, iar restul de 14 vor încerca să rămână în Liga 2.  

Regula lipsă din regulament

FRF a făcut un regulament strâmb când a schimbat formatul ligii secunde. „Le împărțim în două, primele 6 joacă în play-off, pentru promovare, iar locurile 1 și 2 merg direct în Liga 1. Locurile 3 și 4 vor juca meciuri de baraj cu locurile 13 și 14 din prima ligă”, decreta fericit Răzvan Burleanu în 2019, adăugând că astfel „va crește interesul și spectaculozitatea Ligii 2”. Ceva mai târziu, și cam cu jumătate de gură, s-a mai amintit vechea regulă că echipele care nu primesc licența pentru Liga 1 nu vor promova în Liga 1. 

Schimbarea formatului a complicat  lucrurile, ajungându-se la haos

În vechiul format, cu 20 de echipe și meciuri tur-retur, era simplu: dacă o echipă fără licență era pe loc promovabil, intra în calcul următoarea clasată, iar dacă nici următoarea nu era eligibilă pentru Liga 1, se lua în calcul următoarea, și tot așa. Aveai de unde alege. Însă în noul format lucrurile s-au complicat. Steaua, de exemplu, a jucat de două ori în „play-off-ul de promovare”, și s-a clasat în ambele sezoane pe loc promovabil. Foarte grav nu a fost atunci. Din șase echipe, cinci puteau juca în Liga 1, în timp de Steaua a sperat până în ultimul moment într-o schimbare a regulamentului. 

Anul acesta situația este însă gravă și a ieșit la iveală o suită de posibilități la care Burleanu&co. nu s-au gândit nicio secundă. Acum, cu trei meciuri rămase de disputat, sunt deja calificate două echipe neeligibile pentru promovare: SCS 1599 Șelimbăr și Corvinul Hunedoara. Deci, din șase echipe deja două n-au voie să urce în Liga 1. Mai mult, numărul acestora s-ar putea mări, pentru că CSM Reșița, Steaua și CSM Slatina, echipe de asemenea fără licență de Liga 1, au șanse reale să prindă unul din locurile 4, 5 sau 6. Șanse nu doar matematice. Și atunci cum va rezolva FRF situația? Ce va face Burleanu dacă din șase echipe calificate în play-off pot promova doar una, două sau trei? De unde o scoate pe a doua, a treia și pe a patra? Va organiza un baraj în play-out-ul ligii secunde, pe modelul din Liga 1 cu barajul pentru Conference League? Va anula, unu, două sau chiar trei locuri retrogradabile din Liga 1?

În orice caz, va fi nevoie să se schimbe regula jocului în timpul jocului, pentru că nu a fost niciodată prevăzută o astfel de situație.  Ce va face FRF în momentul în care calificate în play-off ar fi Șelimbăr, Corvinul, Unirea Slobozia, CSM Reșița, CSA Steaua și CSM Slatina, în care doar Unirea Slobozia poate promova? Cum va schimba regula? Câte echipe vor mai retrograda din Liga 1? Încă o posibilitate: Unirea Slobozia, liniștită că promovează la sigur, pierde toate meciurile și se clasează ultima în play-off. Mai este o echipă meritoriu promovată în Liga 1? Iar acesta este doar un aspect absurd al regulamentului. De asemenea este corect  sportiv ca echipe clasate pe locurile 4, 5 sau 6 în Liga 2 să promoveze doar pentru că au ajuns în play-off cu noroc în ultimul moment (cum s-a întâmplat cu Dinamo în 2023, când un joc de trei rezultate ale adversarilor i-a calificat pe „câini” în play-off)?

Ce trebuie făcut?

Formatul actual este absolut greșit, este neatractiv și lipsit de interes. Mai este și un aspect nedrept, pentru că doar în play-off meciurile se dispută tur-retur, în rest echipele joacă doar un singur meci cu un adversar, acasă sau în deplasare, iar asta este evident neechitabil, iar clasamentul final este neconcludent. 

Ce trebuie schimbat în regulament vizavi de echipele fără licență de Liga 1? Oricum o dai, oricum o judeci, tot nu este bine. De exemplu: să nu fie primite în play-off echipele fără licență de Liga 1 nu este corect din punct de vedere sportiv. O echipă care, de exemplu, domină întreg sezonul regular, nu o poți trimite în lupta pentru salvarea de la retrogradare. Nu este nici moral. Pe de altă parte nu este corect nici să încurci lupta pentru promovare cu echipe care n-au acest drept… Nici așa nu-i bine și arată lipsa unei analize serioase a șefilor Federației Române de Fotbal când s-a trecut la schimbarea sistemului competițional. 

„Înainte era mai bine”

Din punct de vedere competițional și sportiv, cel mai corect sistem de desfășurare al ligii secunde, unde, iată, abundă echipe fără drept de promovare, este tot cel clasic, cu 20 de echipe, cu tur și retur și echipele să joace fiecare cu fiecare, acasă-deplasare. Artificiul cu împărțirea în două o fi bun la Liga 1. La Liga 2 este total neavenit. Nu are sens, mai ales dacă este și prost gândit. Și ar mai fi un aspect. Au existat dintotdeauna echipe mici care au prins un an de excepție și au ajuns în „B”. Și atunci lasă-le să joace de două ori în „B” cu Steaua, cu Dinamo, în Ghencea, pe Național Arena sau în Ștefan cel Mare, cu Craiova, cu Sibiul sau cu FC Argeș, momente istorice pentru o echipă mică, dar care ar atrage mulți copii entuziaști spre fotbal.

Subiecte în articol: regulament liga 2
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri