Jurnalul.ro Timp liber Reguli de etichetă: Cinci lucruri pe care nu trebuie să le spui niciodată

Reguli de etichetă: Cinci lucruri pe care nu trebuie să le spui niciodată

de Nadina Câmpean    |   

“Mă gândesc mult la decenţă. Cum în­mânez o farfurie. Să nu strig dintr-o came­ră în alta. Să nu intru într-o încăpere fără să bat la uşă. Să-i permit unei doamne să trea­că. Menirea acestor reguli simple este să ne facă viaţa mai bună. Nu este ceva abstract, este vorba, pur şi simplu, de un limbaj uşor de înţeles şi de respectul reciproc”, spunea Jack Nicholson într-un interviu. Sună ciu­dat venind de la unul dintre rebelii din ve­chea generație de la Hollywood, nu? Însă nonconformismul nu trebuie confundat cu lipsa bunului-simț. Tocmai de aceea, trebu­ie să fiți extrem de atenți la câteva replici pe care trebuie să le scoateți din vocabular.

1. “Sunt la dietă!” Este una dintre repli­cile în cauză, spun regulile de etichetă. Deși pare ceva firesc, este considerată o replică lipsită de bun-simț, mai ales dacă ești genul care duce o permanentă luptă pentru silu­eta perfectă. Aceeași regulă se aplică și în cazul alcoolului. Mai bine comandă un pa­har de vin alb, atingi puțin buzele și urmezi dieta mai departe.

2. “A costat doar 280 de lei.” Trebuie să înveți să accepți un compliment fără să simți nevoia de justificare. În momen­tul în care cineva remarcă haina pe care o porți, sub nicio formă să nu-i spui ma­gazinul de unde ai cumpărat-o și prețul. Uneori, oamenii care răspund așa au cele mai bune intenții. Trebuie să iei însă în calcul că unele complimente sunt făcute din lipsă de alte subiecte de conversație și nu ai vrea să cazi în ridicol cu un astfel de răspuns. Un simplu mulțumesc și un zâm­bet sunt suficiente.

3. “Partenerul meu este un ratat.” Spu­ne-mi cine sunt prietenii tăi ca să îți spun cine ești. Așa ziceau bunicii noștri și mare dreptate aveau. Acum, gândește-te cum ești perceput de cei din jur în momentul în care vorbești urât despre partenerul de viață, rude sau simpli prieteni. Nimeni și nimic nu te obligă să îți petreci timpul cu un om pe care nu îl consideri demn de prietenia ta. În schimb, riști să le creezi o impresie extrem de neplăcută celor din jur.

4. “Mă descurc și singură!” A fi inde­pendentă nu înseamnă a refuza un gest de politețe. Dacă ieși la masă, iar partenerul se oferă să achite nota, e urât să refuzi. Une­le femei consideră acest gest a fi demodat, însă este total greșit. Nu este concurență. Dacă simți nevoia să te revanșezi, poți în­toarce invitația și să specifici din start că vei face cinste data viitoare. Cu zâmbetul pe buze, desigur.

5. “Tu, de acolo!” Trebuie să respecți dacă vrei să fii respectat. Ține minte asta data viitoare când vei avea tendința să chemi chelnerul spunându-i “Tu, de aco­lo!” sau “Hei, băiatu'!” E urât și nu justifică nimic modul acesta de adresare, nici măcar faptul că vă ignoră. Există multe alte meto­de, iar cea mai indicată rămâne cea clasică: un semn discret în momentul în care vi se întâlnesc privirile.

Subiecte în articol: reguli de eticheta
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri