Jurnalul.ro Ştiri Observator Reguli noi din 1 iunie 2023: Scutiri de impozit, salarii mărite, vouchere şi veşti bune pentru şoferi şi bolnavi

Reguli noi din 1 iunie 2023: Scutiri de impozit, salarii mărite, vouchere şi veşti bune pentru şoferi şi bolnavi

de Redacția Jurnalul    |   

Salarii mai mari şi scutiri de impozit pentru unii români, vouchere, taxe suspendate pentru şoferi, dar şi locuri de parcare mai scumpe în unele părţi vor intra în vigoare de astăzi.

Salariile din administraţia publică, personalul TESA din Educaţie şi MAI vor creşte, iar lista românilor care nu vor mai plăti impozit pe salariu se măreşte.

Tot de azi, 1 iunie 2023, taxa de pod de la feteşti va fi suspendată, dar parcarea în Mamaia va costa mai mult.

Unii români vor primi vouchere de 300 de lei pentru Ziua Copilului, iar în ce priveşte sănătatea, românii bolnavi de cancer pot face PET-CT fără aprobarea CNAS, tot din 1 iunie.

Taxa de pod de la Fetești, suspendată

Taxa de pod de la Fetești nu se va mai plăti începând cu 1 iunie 2023, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul prin care se suspendă aplicarea tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, pentru toate categoriile de vehicule.

"Este oficial, de la 1 iunie întră în vigoare suspendarea taxelor de pod peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă", a anunțat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și prim-vicepreședinte PNL Ilfov.

"Această derogare intră în vigoare de la 01 iunie, ora 00:00 și va fi valabilă până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a Podului peste brațul Borcea, dar nu mai târziu de sfârșitul lunii august.

Am fost astăzi pe șantierul Podului peste brațul Borcea A2 împreună cu responsabilii din partea CNAIR, pentru a verifica stadiul lucrărilor de reabilitare și consolidare pe calea 2 aferentă podului, dar și pentru a sprijini și presa, în același timp, antreprenorul, astfel încât să putem ridica restricțiile de trafic din zonă, cât mai repede.

Acest pod face parte din cele 4 construite în urmă cu aproximativ 40 ani peste Dunăre, fiind toate reabilitate în ultimii 3 ani, mai puțin acest ultim sector aferent Podului Borcea, cel mai dificil, aici fiind cea mai degradată porțiune", a mai transmis Irinel Ionel Scrioșteanu.

Se scumpesc locurile de parcare, în Mamaia

Începând cu 1 iunie 2023, respectiv începutul sezonului estival, locurile de parcare în staţiunea Mamaia vor fi cu plată, iar tariful de parcare începe de la un leu pe oră.

Stațiunea este încadrată la Zona 2 de parcare, dar de la 1 iunie 2023, iar multe zone vor fi incluse în Zona 0.

Statiunea Mamaia este încadrată ca Zona 2 de taxare a municipiului Constanța, iar programul de taxare este de luni până vineri între orele 08:00-20:00.

Astfel, tariful în Zona 2 este un leu/oră, 10 lei pe zi, iar pentru șapte zile cei ce vizitează stațiunea Mamaia va scoate din buzunar 50 de lei.

Tarif o oră - 1 leu

Tarif o zi – 10 lei

Tarif 7 zile – 50 lei

Tarif 30 de zile – 150 lei

Tarif anual - 199 de lei

În staţiunea Mamaia, vor fi patru locații încadrate ca și Zona 0 de taxare în perioada 1 iunie până la 31 august 2023.

Acestea sunt:

- Parcarea Supraetajată Albatros

- Parcarea Promenada 2 (tronson între cuprins între Castel şi Hotel Iaki)

- Parcarea Zona Pasarela Rex

- Parcările situate în Zona Nord Summerland

Program taxare L-D 00:00- 24:00:

- Tariful în Zona 0 este de 4 lei / oră

- Tarif 1 zi – 30 lei

- Tarif 7 zile – 100 lei, potrivit focuspress.ro.

Salarii mai mari şi scutiri de impozite

Cresc salariile din administraţie publică de la 1 iunie 2023

Salariile mai multor categorii de români vor crește începând cu 1 iunie 2023. Este vorba despre bugetarii din anexa VIII a Legii salarizării unitare ("Administrație").

Astfel, salariile de bază ale personalului ce ocupă funcții publice se stabilesc, de la 1 iunie 2023, la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022. Ordonanța a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

Salariile din administrația publică cresc, din 1 iunie, la nivelul stabilit pentru anul 2022 prin legea salarizării unitare în sectorul public, a anunțat ministrul Muncii.

"Avem bune intenții în ceea ce privește solicitările angajaților din Educație, dar și din alte domenii de activitate!

Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022", a declarat Marius Budăi.

Acest lucru înseamnă că salariile se majorează cu 10% pentru o anumită categorie de angajați români, începând de la 1 iunie 2023.

Este vorba inclusiv despre majorarea salariilor cu circa 10% pentru personalul nedidactic din Educaţie, ceea ce înseamnă fochiști, femei de serviciu, paznici care vor avea o creștere a netului cu 150 lei.

"Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr. VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ.

Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă", arată reprezentanţii Ministerului Muncii.

Cresc salariile și sporurile în MAI

Salariile cresc, începând din 1 iunie, şi pentru angajații care lucrează în Ministerul Afacerilor Interne.

"La inițiativa ministrului afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, a avut loc pe 30 mai 2023, la sediul MAI, o întâlnire de lucru între conducerea ministerului și reprezentanți ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI.

Discuțiile au fost purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială și cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare.

Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu data de 1 iunie 2023, pentru soldele și salariile de funcție să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022.

Acest lucru înseamnă că soldele și salariile de funcție vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023.

Referitor la indemnizații/sporuri și celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar și polițiștilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an", se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Interne.

Românii care nu vor mai plăti impozit pe salariu

Se măreşte lista angajaţilor români care vor beneficia de cunoscuta facilitate fiscală cu privire la impozitul pe salariu, care se aplică în cazul celor din IT.

În prezent, angajații din IT, potrivit legislației în vigoare, sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu.

Prin această facilitate fiscală, statul și-a propus să încurajeze sectorul tehnologic și să stimuleze angajările în domeniu, mai ales că firmele au probleme legate de găsirea forței de muncă.

Acum, această facilitate va fi extinsă, de la 1 iunie, și către alte categorii de angajați. Este vorba despre salariații din IT din cadrul instituțiilor publice locale, după cum se arată în textul unui ordin iniţiat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Noutatea este că scutirea de impozit se va aplica și salariaților din instituțiile publice locale.

Din ianuarie 2023 s-a stabilit că scutirea de impozit este valabilă și pentru IT-iștii de la stat, însă aceasta viza numai salariații din instituțiile publice centrale. Noile reguli extind facilitatea pentru a acoperi și IT-iștii din instituțiile publice locale.

"Instituții publice locale" este o denumire generică ce include, conform legislației, comunele, orașele, municipiile, sectoarele municipiului București, județele, municipiul București, instituțiile și serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanțare a activității.

În plus, o altă noutate este că facilitatea scutirii de impozit se poate aplica și salariaților delegați", explică avocatnet.ro.

Cu alte cuvinte, și IT-iștii de la stat se vor bucura de aceleași privilegii fiscale, precum colegii lor ce-și desfășoară activitatea profesională în sectorul privat.

Românii bolnavi de cancer pot face PET-CT fără aprobarea comisiei CNAS

Românii bolnavi de cancer vor putea face PET-CT fără aprobarea comisiei de experţi din cadrul CNAS, începând cu data 1 iunie 2023.

"Începând cu data de 1 iunie 2023 se facilitează accesul pacienților oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la investigaţiile PET – CT, prin eliminarea necesității aprobării comisiei de experţi de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigații.

Tot de la aceeași dată se implementează un nou program de sănătate, Programul naţional de endometrioză, care va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenţii chirurgicale minim invazive, precum și Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, având ca obiectiv optimizarea accesului pacienţilor cu afecțiunea respectivă la tratament medicamentos.

Aceste noutăți au fost aprobate în cadrul şedinţei executivului și sunt prevăzute într-o Hotărâre de Guvern care modifică şi completează actul normativ similar privind programele naționale de sănătate.

Aceeași hotărâre mai prevede că începând cu data de 1 iulie 2023 se introduc noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice", se arată într-un comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Vouchere de 300 de lei pentru Ziua Copilului

Românii pot primi noi vouchere cadou de la angajatori, inclusiv pentru 1 Iunie, Ziua Copilului.

Acestea sunt venituri neimpozabile în cazul în care valoarea voucherelor pentru copii nu depășește suma de 300 de lei per angajat.

Potrivit Codului fiscal, "cadourile oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevăzute în contractul de muncă în sumă de 300 lei/persoana nu sunt impozabile și taxabile cu impozit pe venit și contribuții sociale".

Așadar, pentru ca veniturile acestea că nu fie impozabile și să nu se calculeze contribuții sociale, cadourile vor fi oferite numai angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Mai trebuie reținut faptul că aceste vouchere pentru copii trebuie menționate în contractul de muncă ori în regulamentul intern.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri