Jurnalul.ro Special Reguli noi în tratarea bolnavilor care au nevoie de dializă

Reguli noi în tratarea bolnavilor care au nevoie de dializă

de Monica Cosac    |   

După aproape două decenii de la adoptarea ultimului Regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă publice şi private, Ministerul Sănătății propune noi reguli în tratarea pacienților cu afecțiuni renale grave, care au nevoie de dializă.

 

Potrivit proiectului de ordin al ministrului Sănătății, noul regulament introduce atât servicii noi pentru bolnavi, precum telemedicina, tratamentele on-line sau autodializa, cât și condiții mai stricte de formare a personalului medical.

Din punct de vedere al serviciilor medicale ce pot fi oferite pacienților de către unitățile de dializă, printre noutățile din document, se regăsesc tratamentul prin hemodiafiltrare on-line și un program de hemodializă la domiciliu prin autodializă.   

Tratamentul prin hemodiafiltrare on-line se face cu recomandare din partea medicului nefrolog. „Aceasta variantă de tratament, care este necesară pentru asigurarea calității vieții și a speranței de viață pentru pacienți tineri, aflați pe lista de așteptare pentru transplant renal, pentru pacienți diabetici, cei cu insuficiență cardiacă sau ateroscleroză avansată”, conform proiectului de ordin. 

În cazul hemodializei la domiciliu utilizând tehnica de autodializă sau dializa asistată, „bolnavii dializați pot primi în custodie monitoare de hemodializă din dotarea unităților de dializă, mini-stații de apă pentru tratament la domiciliu”. 

Conform documentului, obligația furnizorilor acestor servicii medicale este de a asigura, pe lângă o evaluare a eligibilității pacienților (medical, psihologic și condițiile la domiciliu) pentru aceasta procedură și un program educațional „care să asigure abilitățile și competențele necesare pacientului/persoanei care asistă pacientul pentru desfășurarea în condiții de siguranță a procedurii și verificarea periodică a acestora”.

Totodată, trebuie să monitorizeze (clinic și biologic) periodic pacienții aflați în programul de hemodializă la domiciliu, să asigure asistența medicală la distanță și o monitorizare la distanță a parametrilor specifici ședinței de dializă, precum și un loc disponibil în centrul de dializă pentru perioadele în care, din motive medicale sau tehnice, desfășurarea  procedurii la domiciliu nu este posibilă. Suportul tehnic pentru mentenanța aparaturii medicale și a stației de apă și livrarea materialelor și medicamentelor specifice la domiciliul pacientului intră, de asemenea, în obligațiile unităților de dializă.

Lipsa nefrologilor, acoperită cu interniști

Pe lângă integrarea unor noutăți tehnologice și de tratament, regulamentul propus de MS introduce și condiții mai stricte de formare pentru asistenții medicali din centrele de dializă, dar și posibilitatea de a fi angajați și alți medici specialiști, în zonele unde nu sunt suficienți nefrologi.

În general, medicii încadrați în unitățile de dializă trebuie să aibă specializare în nefrologie și, potrivit noului regulament, inclusiv „medicii rezidenți din specialitatea nefrologie de an terminal de pregătire pot activa într-o unitate de dializă cu acordul scris și sub responsabilitatea medicului coordonator al unității de dializă, dacă acesta întrunește condițiile de îndrumător de rezidențiat”. Aceștia pot supraveghea ședințele de dializă și pot acorda primul ajutor în situațiile de urgență survenite, pot da indicațiile necesare prin tele-medicină/ consultație on-line, dar nu pot modifica parametrii de dializă stabiliți de specialistul nefrolog. 

În mod excepțional, în zonele cu deficit de medici nefrologi (lista acestor zone va fi publicată și actualizată semestrial de Ministerul Sănătății), „vor putea fi angajați și medici specialiști de Medicină internă, ATI sau Medicină de Urgență, pentru o perioadă determinată de timp, de maxim 12 luni”, prevede documentul. Aceștia pot acorda aceleași servicii medicale ca și rezidenții la Nefrologie în an terminal de pregătire. 

Condiții mai stricte în formarea personalului medical

Noul regulament spune, totodată, că în unitățile de dializă pediatrică trebuie încadrați medici pediatri cu atestat de studii complementare sau supraspecializare în nefrologie pediatrică și/sau competență în dializă sau medici specialiști nefrologie cu studii complementare în pediatrie. Pentru îndeplinirea acestei condiții, medicii au la dispoziție o perioadă de tranziție de 5 ani. „În maximum 5 ani de zile de la intrarea în vigoare a Regulamentului actual, medicii pediatri cu atestat în nefrologie / competență în dializă sunt obligați să își obțină titlul de medic specialist în nefrologie sau nefrologie pediatrică”, menționează documentul.

Și în cazul asistenților medicali, noul regulament impune, pe lângă pregătirea de bază generală sau pediatrie cu autorizație de liberă practică valabilă, şi o specializare în domeniu. „Această specializare va fi obținută printr-un atestat, după absolvirea Programului de specializare în domeniul Nefrologie, Hemodializă și Dializă Peritoneală, organizat de Ministerul Sănătății prin Școala Națională de Sănătate Publică, Management şi Perfecționare în Domeniul Sanitar Bucureşti”, prevăd noile reguli.

Asistenții medicali deja angajați și cei cu experiență mai mare de 3 ani la momentul implementării noului regulament au la dispoziție o perioadă de 6 ani pentru specializarea în domeniul nefrologie, hemodializă și dializă peritoneală, iar pentru cei nou-angajați sau cu o experiență mai mică de 3 ani, perioada de conformare va fi de 3 ani de la angajare

Aceasta este prima revizuire majoră a regulamentului după 18 ani, perioadă în care au avut loc schimbări majore din punct de vedere tehnologic, dar și al modalităților de tratament.

Subiecte în articol: dializa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri