Jurnalul.ro Ştiri Observator Reguli noi pentru consumatorii casnici de gaz

Reguli noi pentru consumatorii casnici de gaz

de Dan Radu    |   
Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei privind procedurile de verificare a instalaţiilor de gaze naturale vine cu prevederi noi, pe care toţi consumatorii care au cel puţin un aragaz le vor resimţi. Cine nu are documentaţia tehnică de execuţie a instalaţiei de gaze va trebui să o reconstituie.

Noile prevederi ale Autorităţii Naţionale pentru Regle-mentare în domeniul Energiei (ANRE) privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale au intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Consumatorii casnici sunt obligaţi de acum înainte să apeleze la o firmă privată licenţiată de ANRE pentru verificarea tehnică, o dată la doi ani, şi pentru revizia tehnică, o dată la 10 ani. „Avantajate, normal, sunt firmele furnizo-rului şi distribuitorului la nivel local, pentru că în general, furnizorii, distribuitorii şi trans-portatorii au reuşit să-şi facă şi câte o firmă pe acest domeniu. Problema este că oamenii, cu toate că piaţa s-a deschis de atâta timp, nu s-au obişnuit să caute trei oferte să vadă care este mai avantajoasă. Dar nici nu le convine să facă contract cu o firmă-fantomă, căci e vorba, totuşi, de gaze, de viaţă şi de moarte”, spune preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță (foto).



Detectoare de gaze, obligatorii
O altă prevedere a ordinului ANRE este că, în cazul în care operatorul economic care face verificările instalaţiilor de gaze constată o neregulă, consumatorii vizaţi vor fi obligaţi să-şi instaleze un detector care să acţioneze o valvă pentru închiderea gazelor, în cazul în care există scăpări. Mereuţă spune că ideea nu este una rea, dacă vorbim de sigu-ranţă, însă costurile vor fi mari pentru cei vizaţi. „Nu e un lucru rău să punem detectoare, chiar dacă o să înjure o ţară întreagă. Faptul că este peste puterea financiară a unui amărât care are o pensie de 400 de lei, înţeleg. Dar trebuie găsită o soluţie. E o investiţie scumpă, dar care salvează vieţi”, spune Mereuţă. La verificarea instalaţiei de gaze, proprietarii vor trebui să pună la dispoziţia operatorilor documentaţia tehnică care a stat la baza execuţiei instalaţiei de gaze. În cazul în care nu au aceste documente şi nu pot fi găsite nici la operatorul de sistem, proprietarii vor trebui să reconstituie documentaţia cu ajutorul firmei care a făcut verificarea. Mereuţă crede că acest lucru va duce la un coşmar birocratic. „Eu zic că este extrem de grea reconstituirea documentelor. E moarte clinică. Ce faci cu un apar-tament din anii ’50-’60”, spune acesta.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri