Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Regulile în construcţii, încălcate sub ochii Primăriei Sectorului 5

Regulile în construcţii, încălcate sub ochii Primăriei Sectorului 5

de Adrian Stoica    |   

În timp ce guvernul ţine la sertar din vară un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar face ordine pe piaţa construcţiilor, băieţii şmecheri cu bani îşi fac de cap. Construiesc cum le convine, autorizaţiile fiind doar simple hârti. Mai ales când aceste autorizaţii sunt obţinute cu complicitatea unor angajaţi ai primăriei. Aşa se întâmplă, de exemplu, şi în Sectorul 5 al Capitalei care abundă de clădiri construite alandala.

Primăria Sectorului 5 a autorizat construirea unei clădiri în strada Tutunari nr. 1 prin Autorizaţia de Construire nr. 262-T/24.07.2015, care permitea ridicarea unui imobil de locuinţe S+P+2E+M. Autorizaţia de construcţie a fost o simplă hărtie, pentru că în luna februarie a acestui an ea era deja încălcată. Fuseseră ridicate trei etaje şi începuseră lucrările la cel de-al patrulea. Mai mult, imobilul este situat la o distanţă sub limita minimă admisă faţă de proprietatea învecinată, astfel încât ferestrele de pe faţada laterală privesc direct către aceasta, cele de la etaj sunt dispuse la aproximativ un metru de limita de proprietate, iar şarpanta peste ultimul nivel deversează apele meteorice pe proprietatea vecină. Materialele utilizate pentru izolaţii şi structuri ale şarpantei sunt inflamabile, încălcând astfel reglementările în vigoare.

A plouat cu sesizări

Oamenii din zonă au transmis mai multe sesizări Primăriei Sectorului 5, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Inspectoratului Regional în Construcţii Bucureşti-Ilfov (IRCBI), Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti, chiar şi Guvernului României.   Cu toate acestea, construcţia este practic finalizată, iar o eventuală demolare ar fi posibilă numai cu condiţia existenţei unei hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens.

Nereguli pe toată linia

În urma acestor sesizări, ISC şi IRCBI au efectuat un control în urma căruia s-a constatat încălcarea prevederilor Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii. A fost aplicată o amendă, dispunându-se şi efectuarea unei expertize tehnice. Totodată, ISC a solicitat IRCBI să efectueze şi o verificare privind respectarea prevederilor legale la emiterea Autorizaţie de Construire nr. 262+T/24.07.2015 de către Primăria Sectorului 5. La rândul ei, Prefectura Capitalei a solicitat primăriei să facă un control la faţa locului în urma căruia se constată încălcarea prevederilor autorizaţiei de construire şi se aplică o amendă contravenţională investitorului. În paralel s-a dispus şi intrarea în legalitate prin obţinerea unei noi autorizaţii de construire. În caz contrar, imobilul trebuia adus la stadiul prevăzut în autorizaţie.

Autorizaţie nouă, ilegalitate nouă

În consecinţă, investitorul a obţinut de la Primăria Sectorului 5 o nouă autorizaţie de construire (nr. 51-T/04.03.2016), care permite edificarea unui imobil de locuinţe S+P+3E+M, însă şi de data aceasta a încălcat prevederile autorizaţiei. Deşi ea pomenea de trei etaje, la momentul emiterii ei erau în curs de finalizare lucrările de finisare la cel de-al patrulea etaj.

Amenzile mici nu sperie

IRCBI a dispus la începutul lunii aprilie a acestui an oprirea lucrărilor, adoptarea de către primărie a unei decizii referitor la lucrările deja executate, redactarea unui raport de expertiză tehnică şi prezentarea la ISC a documentelor care să ateste îndeplinirea măsurilor luate. Principalele nereguli constatate au fost nerespectarea prevederilor autorizaţiei de construire, a documentaţiei elaborate de proiectantul general, evidenţa defectuoasă a lucrărilor etc.

În total, IRCBI a emis trei procese verbale  de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în valoare de 1.500 lei fiecare.

Pe fir intră şi ISU

Sesizarea transmisă în legătură cu acest imobil către MDRAP a fost trimisă în final  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov. Controlul făcut de cei de la ISU ISU a constatat deficienţe pe linia securităţii la incendiu, iar proprietarul a fost sancţionat contravenţional, impunându-se şi luarea măsurilor urgente de intrare în legalitate. Cu toate că proprietarul a fost amendat pentru nerespectarea normelor de protecţie la incendiu, la finalul lunii iunie constructorul efectua deja lucrări la acoperişul clădirii.

Primăria Sectorului 5, pe bec

În urma controlului efectuat de inspectorii IRCBI la Primăria Sectorului 5 a reieşit că, în calitate de autoritate emitentă a Autorizaţilor de Construire nr. 51-T din 04.03.2016 şi  nr. 262-T din 24.07.2015, aceasta le-a emis cu încălcarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, fapt pentru care IRCBI s-a adresat instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti, în vederea atacării autorizaţiilor de construire menţionate în instanţa de contencios administrativ, conform prevederilor art. 12 din legea nr. 50/1991.

Neregulile curg

Acest exemplu nu este singular în parohia Primăriei Sectorului 5. Situaţii similare întâlnim şi pe strada Recrutului nr. 7 şi nr. 10, unde fostul fotbalist Marian Aliuţă şi fratele său au ridicat două imobile fără respectarea nivelului de înălţime. IRCBI a realizat un control în iulie 2016 la construcţia de la numărul 7, urmând ca Primăriei Sectorului 5  să adopte măsurile care se impun. Pentru construcţia situată la nr. 10, IRCBI a dispus oprirea lucrărilor, redactarea unui raport de expertiză tehnică şi prezentarea Inspectoratului de Stat în Construcţii a documentelor care să ateste îndeplinirea măsurilor precizate. Principalele nereguli constatate şi în acest caz au fost: absenţa autorizaţiilor de construire, a documentaţiei tehnice de execuţie, a verificării execuţiei corecte prin diriginte de şantier, a documentelor din care să rezulte calitatea   materialelor etc.

1. Conform Regulamentului Local de Urbanism al Municipiului Bucureşti, zona din care face parte clădirea se încadrează în categoria L1a care prevede printre altele construcţii de maxim două niveluri, plus mansardă

2.Fostul fotbalist Marian Aliuţă a ridicat un imobil de apartamente P+5, cu încălcarea regimului de înălţime reglementat în zonă (case şi vile maxim P+2)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri