Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Relaxare cu ape termale, după sărbători

Relaxare cu ape termale, după sărbători

de Diana Scarlat    |   

O minivacanță dedicată relaxării și detoxifierii, după sărbătorile de iarnă, este binevenită, pentru turiștii de orice vârstă. Cele mai cunoscute stațiuni balneare cu ape termale sunt recomandate, în acesastă perioadă a anului, pentru recuperarea formei fizice și psihice ideale, după inevitabilele excese alimentare din luna decembrie. Apele termale sunt recomandate oricând, chiar și pentru prevenirea unor boli profesionale, iar băile miraculoase nu se mai adresează doar persoanelor de vârsta a treia, ci mai ales tinerilor care lucrează prea mult la birou, astfel încât să-i ajute să evite viitoarele afecțiuni generate de sedentarism. Și prețurile scăzute din această perioadă sunt încurajatoare pentru cei care pot să-și ofere o vacanță la SPA.

Cele mai importante stațiuni cu ape geotermale și termominerale din România sunt Băile Herculane și Băile Felix. Proprietățile apelor sunt diferite, chiar dacă ambele stațiuni au ape termale. Cei care vor să se relaxeze și să-și îmbunătățească sănătatea ar trebui să se documenteze înainte de a face alegerea, dacă nu suferă de afecțiuni grave și vor doar o vacanță de relaxare, benefică sănătății. Dacă, însă, au deja afecțiuni grave, oamenii trebuie să consulte mai întâi medicul și să-i urmeze sfaturile, pentru că apele termominerale sunt recomandate doar în anumite condiții. Zona Oradea-Băile Felix este foarte căutată de turiștii români și străini care vor să se relaxeze în ape termominerale, dar puțini știu că proprietățile apelor din cele două localități învecinate diferă, pentru că sursele de apă termală sunt diferite, ca și conținutul de minerale și alte componente. Apele de la Băile Felix nu au o concentrație foarte mare de minerale, fiind permis scăldatul pentru o perioadă mai îndelungată decât în alte stațiuni, precum Herculane, dar, chiar și așa, nu se poate face abuz de scăldatul în aceste ape cu efecte curative. Chiar și fără afecțiuni, turiștii trebuie să țină cont de indicațiile medicului și de faptul că nu trebuie să depășească trei ore de scăldat pe zi, pentru că apa nu este doar caldă, ci acționează asupra organismului prin mineralele pe care le conține. “Resursa de apă termominerală de la noi nu este epuizabilă. Apa se află într-un circuit natural. Se alimentează permanent din Munţii Apuseni, zonă care este unul dintre cele mai mari rezervoare de apă dulce din Europa. Sunt lacuri la 38-40 de metri adâncime în Apuseni, cu apă foarte limpede. Rezerva de apă termală este influenţată doar de cantitatea anuală de precipitaţii. Când am făcut primul foraj pentru Aqua Park, la 108 metri adâncime, am ajuns la calcarul poros. Apa trece prin acest calcar poros, se îmbogăţeşte cu săruri minerale, iar prin această reacţie cu calcarul se şi încălzeşte”, explică Dumitru Fechete, directorul complexului President şi Aqua Park, de la Băile Felix. Tot aici pot veni la piscină și cei care s-au cazat la pensiunile din zonă. Prețurile au scăzut cu circa 20% față de perioada sărbătorilor. Pentru un pachet de cinci zile la complexul President, cu demipensiune și acces la toate piscinele, un culpu plătește, în această perioadă, circa 1.600 de lei, cu deosebiri în funcție de tipul camerei. Complexul a conceput și pachete speciale, cu reduceri, pentru luna martie, ”patru plus unu”, care ajunge la 1400 de lei pentru două persoane. Pachetul este gândit astfel încât să stimuleze ocuparea în timpul săptămânii, de luni până vineri, deoarece în weekend este oricum un grad ridicat de ocupare. Pachetele pentru luna martie oferă o zi de cazare gratis la patru zile plătite, de duminică până vineri.

Sezon turistic permanent, la SPA

La Oradea şi la Băile Felix, sezonul turistic este permanent. Promovate în trecut ca staţiuni balneo-climaterice, acestea s-au transformat într-o imensă zonă de SPA pentru toate vârstele şi toate gusturile. Investiţiile în spaţii de cazare, piscine acoperite sau în aer liber, în Aqua Park şi centre de tratament atrag din ce în ce mai mulţi turişti români şi străini care au descoperit că vara poate fi permanentă şi în România, dacă apa e caldă şi atmosfera e prielnică relaxării şi distracţiei. Din ce în ce mai mulți turişti sunt corporatişti, care vor să prevină bolile profesionale specifice muncii sedentare.

Medicii care au studiat efectele apei termominerale de la Băile Felix au descoperit, în peste 30 de ani de studii, comparând rezultatele obţinute în urma curelor de apă termală, că organismul uman reuşeşte să se echilibreze şi să îşi ia din apă minerale, calciu şi magneziu, prin simpla îmbăiere.

Apa de aici are şi proprietatea de a-şi schimba culoarea sub influenţa factorilor precum schimbările de temperatură sau de presiune atmosferică. “De aceea se spune că este o apă vie. Sunt zile în care apa se poate face dintr-o dată verde sau se poate tulbura, deşi nu este murdară. S-a constatat că reacţionează la factorii de mediu, pentru că este o apă naturală. Noi schimbăm apa din fiecare piscină în timpul nopţii, astfel încât dimineaţa este de fiecare dată altă apă, iar bazinele sunt spălate şi dezinfectate. Nu folosim clor sau alte substanţe pentru curăţarea apei din piscină, tocmai pentru că o putem înlocui zilnic. Mai mult decât atât, chiar în timpul zilei, piscinele sunt alimentate permanent, iar apa de la suprafaţă se varsă permanent, astfel încât nu se poate murdări. Dacă cineva înoată într-o piscină de aici, apoi iese şi intră încă o dată, după o jumătate de oră, deja nu mai înoată în aceeaşi apă”, mai spune Dumitru Fechete. Aceeași apă de la Băile Felix este bună și în cure interne, în tratarea afecțiunilor aparatului digestiv. „Se bea cu o jumătate de oră înainte de masă sau la două ore după masă. Foarte mulți mă întreabă dacă apa mai este bună și după ce se răcește, în curele interne. Da, își păstrează calitățile și după răcire și după câteva luni. Compoziția chimică de bicarbonat, sulfat, potasiu și magneziu este extraordinară. Suntem singura unitate din Felix care oferim și acest tip de cură, chiar dacă prioritatea este balneația. Apa de aici tratează și boli metabolice, complicații ale diabetului zaharat sau neuropatii. Foarte multă lume mă întreabă dacă are contraindicații în afecțiuni endocrine, dar nu are”, explică medicul Gheorghe Moraru, de la Complexul President.

Miracolele de la Băile Herculane

Cu totul alt tip de apă geotermală și minerală se găsește la Băile Herculane, dar cei care aleg această stațiune ar trebui să mai știe că până și proprietățile fiecărui izvor diferă de ale celorlalte. Cea mai nouă sursă de apă termală sulfuroasă salină, cu proprietăți unice în lume, s-a descoperit anul trecut, în urma uneo noi forări, iar acum este deja disponibilă pentru tratamente. „Cea mai mare realizare a fost faptul că am forat la adâncimea de 450 de metri și am descoperit o nouă sursă de apă geotermală. În anul 1970 s-a făcut ultimul foraj aici, la Herculane. Acest nou izvor va alimenta hotelurile Afrodita și Diana, iar restul vom putea da și altor hoteluri din stațiune. Acum suntem în faza de prospecțiuni. Apa pe care am descoperit-o are și cea mai mare concentrație de sulf din toată stațiunea”, explică Laura Pătru, director de marketing al societății Bacolux Hotels, societatea comercială care a forat și a pus în circulație noua sursă de apă termală cu proprietăți miraculoase. Faimos este și hotelul Ferdinand, din partea veche a stațiunii Băile Herculane, unde piscina cu apă termală a fost construită pe locul vechii băi, construite cu circa 2000 de ani în urmă, de romani. Piscina cu apă termală de aici este alimentată de alt izvor, cu alte proprietăți curative, iar o altă sursă, cu altă salinitate și alte temperaturi, este în faza de explorare lângă hotelul Roman, în extremitatea stațiunii. Și la hotelul Roman există vechi băi din timpul Imperiului Roman. 

Noi folosim apa de aici și în cure interne, pentru că are proprietăți deosebite. Apa este oligominerală, deci are sub un gram supstanțe minerale, ceea ce ne ajută să o folosim și în curele interne cu efecte excelente în afecțiunile digestive, colon iritabil, constipație, afecțiuni renale.

Gheorghe Moraru, medicul Complexului President, Băile Felix

 

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri