Jurnalul.ro Timp liber Hobby Relaxare printre culori

Relaxare printre culori

de Oana Portase    |   
Oricărui copil îi place să se piardă în lumea culorilor și să-și exprime gândurile pe o coală de hârtie albă. Desenul începe de la vârste fragede și poate ajunge de la pereții dormitorului, la mari picturi. Însă mulți tineri abandonează pictura pe drum, chiar dacă au talentul necesar, și încearcă meserii ceva mai „stabile”. La orice vârstă, tainele picturii pot fi reluate. Pânza și pensulele așteaptă.

În inima Bucureștiului, Fundația Calea Victoriei găzduiește nenumărate cursuri pentru cei care doresc să-și relaxeze mintea și să-și îmbogățească suf letul. Acolo o întâlnim și pe Teo Vărzaru, artist plastic și lector în cadrul Fundației. Momentan, Teo predă doar la Fundația Calea Victoriei până la găsirea unui spațiu perfect și pentru cursuri suplimentare.

„Pentru o perioadă, am avut un atelier unde țineam ore suplimentare deoarece cursanții simțeau nevoia să aprofundeze lucruri pe care nu aveam timp să le acoperim la cursuri. Clădirea în care activam eu ș i mulți alți artiști era una cu risc seismic crescut și a fost închisă subit, iar acum suntem în căutare de un spațiu nou. Până atunci, cursurile private au fost puse pe pauză”, explică Teo.

Planuri mari
Teo Vărzaru este un artist desăvârșit, cu un portofoliu bogat. Pe lângă cursurile de la Fundația Calea Victoriei, Teo creează neîncetat. „Pregătesc o expoziție DADA împreună cu foștii mei profesori de la Unarte în cadrul cursului «Time Based Art» și sperăm să ajungem la clubul Voltaire din Paris. Totodată am o colaborare de lungă durată cu niște antreprenori tineri în cadrul a două proiecte de tip Escape rooms. Mai am o expoziție permanentă într-un club din București, care constă într-o serie de portrete steampunk care s-au tot metamorfozat de-a lungul timpului, și un număr de statui figurative în mărime naturală în diferite stiluri. Pot spune că am cochetat și cu sfera scenografiei ș i am ajutat la realizarea unor videoclipuri. Iar în timpul liber, și așa foarte puțin, încerc să lucrez cât de mult pot pentru mine, ca să nu uit de ce am ales totuși să fiu artist”, povestește Teo pentru Jurnalul Național.

De la ce vârstă punem mâna pe pensulă
Pictura este pentru orice vârstă, creativitatea nu are, de fapt, vârstă. „Cel mai tânăr cursant pe care l-am avut avea trei ani și jumătate și cel mai în vârstă avea 83 de ani și era o doamnă din India. Momentan, la Fundație am numai cursuri dedicate adulților, iar vara mai fac workshopuri distractive și pentru cei mici”, spune artista. Porțile ei sunt mereu deschise, chiar și pentru începători. Cursurile de pictură pot fi evadarea perfectă din lumea noastră stresantă.

„Cred cu tărie că bucuria de a crea ceva autentic, sensibil, sincer, depășește nevoia autovalidării date de ideea de talent. Oricine poate veni la cursurile mele, atâta timp cât au puțină curiozitate și mintea deschisă. Cursurile înseamnă atât educație, cât și relaxare. E un fel de joacă mai profundă. Renunți la stres fiindcă ai impresia că te joci cu niște materiale inedite, descoperi lucruri noi și frumoase și ai alte mijloace de expresie decât cele cu care ești obișnuit, dar în aceeași măsură trebuie să duci o muncă de introspecție, pentru că arta până la urmă este extrem de personală și fiecare trebuie să treacă printr-un filtru personal cantitățile de informație și să selecteze doar ce li se potrivește lor. Eu le dau cursanților mijloacele corecte prin care să se exprime, dar mesajul trebuie să fie al lor”, povesteşte Teo Vărzaru.

Ce materiale sunt necesare
Pentru pictură este nevoie în primul rând de dorință, restul vine de la sine, chiar şi materialele necesare se descoperă treptat. „La fiecare curs discutăm despre materialele de bază cu care să poți începe. E foarte simplu de fapt. Dacă vrei să desenezi, poți face asta cu un simplu creion şi o foaie de hârtie. Dacă vrei să pictezi, îți trebuie o pensulă, culorile de bază şi o pânză. Dacă vrei să modelezi, îți trebuie un ebosoar şi o bucată de lut. Dacă vrei să aprofundezi, materialele devin un pic mai specifice. În materie de pictură putem vorbi despre acuarelă, tempera, acrilice, culori de ulei, fiecare cu pensulele şi suporturile sale, şi tot aşa.”, explică artista.

Cât costă și ce citim
Prețurile variază între 200-300 de lei pentru patru sau cinci şedinte, în funcție de gradul de complexitate al cursului şi de costul materialelor furnizate de Fundația Calea Victoriei. La capitolul cărți, important e să citim cât mai mult. „Cred că depinde foarte mult de obiectul de interes al fiecăruia. Nu există o carte universală şi atotcuprinzătoare. În principiu orice carte de istoria artei, biografie a unui artist sau album de artă poate fi un bun punct de pornire”, spune artista.

Lucrez la Fundația Calea Victoriei de patru ani, timp în care am avut mai multe cursuri, printre care Inițiere în pictură, Curs de desen : creion , cărbune, pas tel , Atelier de pictură: Stiluri și mari pictori, Atelier de Mozaic și numeroase workshopuri sau evenimente de o zi.
Teo Vărzaru
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri