Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Remedii naturale cu flori de soc

Remedii naturale cu flori de soc

Socul are efecte terapeutice şi poate fi folosit în prevenirea multor afecţiuni cum ar fi problemele reumatice, inflamaţiile căilor respiratorii sau calmarea iritaţiilor. Proaspete, se folosesc la obţinerea binecunoscutei socate, în timp ce uscate sunt administrate în scop terapeutic, sub formă de infuzie combinată, pulbere, tinctură sau ulei.

Pulberea de soc se prepară prin măcinarea fină a florilor cu râşniţa electrică de cafea. Ea se depozitează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum două săptămâni. De regulă, se administrează de trei ori pe zi, câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol.

Cum se prepară tinctura

Într-un borcan cu filet se pun 15 linguri de pulbere de flori de soc, peste care se adaugă 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se lasă la macerat vreme de două săptămâni, în borcanul închis ermetic, după care lichidul se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu, de patru ori pe zi, câte 50-100 de picături, diluate în puţină apă.

Infuzia fierbinte

Această infuzie este de obicei folosită în cazuri de urgenţă pentru efectul sudorific, febrifug şi antitusiv, deoarece prin opărirea plantei se pierd în mare parte celelalte calităţi terapeutice ale florilor de soc. Infuzia fierbinte se prepară prin opărirea unei linguriţe de plantă uscată şi mărunţită cu o cană de apă clocotită, după care se lasă la infuzat vreme de 10-15 minute, se filtrează şi se consumă cât mai caldă posibil.

 

Uleiul, ideal pentru pielea uscată

Se pun într-un borcan 15 linguri de pulbere de flori de soc, peste care se adaugă jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de măsline. Se închide borcanul ermetic, se lasă florile la macerat vreme de două săptămâni, după care lichidul se filtrează, iar preparatul rezultat se pune într-o sticlă închisă la culoare. De regulă, se foloseşte ca soluţie de masaj, pentru persoanele cu pielea uscată.

 

Cataplasma se prepară dintr-o mână de flori mărunţite de soc, care se lasă timp de 1-2 ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 grade Celsius). Apoi se aplică direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasă vreme de o oră.

Subiecte în articol: remedii soc
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri