Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova: Partidul Acţiune şi Solidaritate, de acord să voteze un preşedinte al Parlamentului propus de socialişti

Republica Moldova: Partidul Acţiune şi Solidaritate, de acord să voteze un preşedinte al Parlamentului propus de socialişti

Partidul Acţiune şi Solidaritate a decis în miercuri seara să accepte condiţia Partidului Socialiştilor (PSRM) de a vota un preşedinte al Parlamentului propus de PSRM, pentru a putea debloca activitatea legislativului, informează Radio Chişinău.

Decizia a fost luată la Consiliul Politic Naţional al PAS, cu 46 de voturi "pentru" şi 1 "împotrivă' din totalul celor 47 de membri prezenţi. 

Potrivit unui mesaj pe Facebook, PAS şi-a asumat o decizie dificilă pentru a debloca situaţia politică actuală şi a oferi Republicii Moldova un guvern legitim şi democratic.

Totodată, Consiliul a decis "asumarea unui guvern ACUM şi votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituţiilor din captivitate, în urma votării unui preşedinte propus de PSRM. Decizia nu se bazează pe încredere şi parteneriat cu socialiştii, ci este singura în stare "să oprească dictatorul să pună stăpânire pe ţară pentru următorii 10 ani cel puţin", se mai arată în mesaj.

În acelaşi timp, PAS îşi exprimă speranţa că aceasta decizie va fi împărtăşită de partenerul sau din blocul ACUM, Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA).

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul 'ŞOR' (7 mandate) şi trei deputaţi independenţi. 

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avertizat din nou, în 22 mai, partidele care au intrat în noul parlament rezultat în urma alegerilor din 24 februarie că au cel mult două săptămâni la dispoziţie pentru a debloca activitatea legislativului şi a crea o coaliţie majoritară, în caz contrar el va dizolva forul legislativ şi va convoca alegeri anticipate. 

Aflat luni într-o vizită în Republica Moldova, comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a declarat că Uniunea Europeană (UE) este interesată ca la Chişinău să existe un guvern stabil şi o majoritate solidă în Parlament, ca politicienii să poată conlucra pentru a îmbunătăţi standardele de viaţă pentru cetăţeni. Potrivit oficialului european, în cazul unor alegeri anticipate există riscul ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să suspende susţinerea financiară pentru Republica Moldova, iar acest lucru s-ar putea reflecta şi asupra asistenţei pe care o oferă UE Republicii Moldova.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri