Pregatirea pentru examene nu trebuie lasata, desigur, pe ultima suta de metri. E gresit sa crezi ca sansele de a uita informatiile memorate cresc daca invata din timp. Problema este ca amintirile au capacitatea de a se activa in orele de somn. Oamenii de stiinta au incercat sa inteleaga care sunt posibilitatile creierului nostru de a asimila si pastra diferite date.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca un creier adormit readuce la suprafata si consolideaza informatiile recent obtinute. S-a stabilit, de asemenea, ca "responsabilia" de acest proces este o anumita structura neurala.
Oamenii de stiinta au constatat, totodata, ca respectivul proces este insotit de o deplasare a amintirilor din hipocamp in depozitul amintirilor mai vechi (neocortex).
Voluntarii participanti la studiu au primit un pachet de 100 de fotografii si un numar corespunzator de descrieri. Dupa o perioada de acomodare cu materialul, unii voluntari au fost trimisi la culcare, ceilalti fiind invitati sa descrie ce retinusera.
Acestia din urma nu au fost in stare sa redea nici jumatate din ceea ce studiasera, in timp ce voluntarii care s-au odihneasca au avut un rezultat impresionant: ei retinusera 94% din informatiile cumulate.