Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețetă din Maramureș. Cum să prepari minciunele delicioase

Rețetă din Maramureș. Cum să prepari minciunele delicioase

de Redacția Jurnalul    |   

Minciunelele sau ciurigăi sunt un fel de gogoși din zona Maramureșului.

Acestea au o textură crocantă și o formă mai specială. Aluatul se prepară cu bicarbonat de sodiu sau cu praf de copt. Bicarbonatul de sodiu ajută la textura aluatului și la frăgezirea lor în timpul păstrării. Se mai adaugă în aluat și iaurt.

Citiți și Rețeta tradițională a exoticelor churros, gogoașa bastonaș cu gust divin

Rețeta pentru minciunele

Ingrediente
500 gr făină
1 ou + 2 gălbenușuri
un vârf de linguriță de bicarbonat
125 gr unt sau untură
50 gr zahăr
1 plic zahăr vanilinat
300 gr iaurt
zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.

Citiți și Vă era dor de o ciorbă de burtă? Iată rețeta lui Radu Anton Roman 

Mod de preparare

Prergătește aluatul pentru gogoși. Este un aluat fraged care se prepară rapid.

Pune untul moale împreună cu zahărul într-un bol. Amestecă ingredientele  cu mixerul până când granulele de zahăr nu se mai simt. Adaugă cele două gălbenușuri și omogenizăm compoziția.

Bicarbonatul amestecă-l cu iaurt și adăugă acest amestec peste compoziție. La final se adaugă făina amestecată cu sarea și se omogenizează bine aluatul. Vei obține un aluat ferm pe care îl acoperi cu folie și îl lași 15 minute.

Cum se alcătuiesc formele

După cele 15 minute, presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul în foi subțiri, de circa 5 mm grosime. Decupează din aluat forme de romburi, apoi crestează-le mijloc, pe diagonală, de 2 cm. Răsucește unul din colțurile rombului prin crestătură, de două ori.

Formează de la începutul toți ciurugăii, apoi prăjește-i în ulei încins până când se rumenesc și devin crocanți.

Scoate-i pe prosoape de hârtie pentru a se scurge uleiul.

Prersară zahăr pudră cu aromă de vanilie, înainte de servire. Sunt delicioase atât calzi, cât și reci, potrivit hellotaste.ro.

Subiecte în articol: reteta maramures minciunele
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri