Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta veche de cighir

Rețeta veche de cighir

Rețeta veche: cighir. Acolo, în munții Epirului, un cioban cu turma săracă și-a luat soarta în mâini, și-a părăsit adăpostul și s-a dus alișveliș între Țarigrad și Adrianopole. Numele feciorului cu oi puține era Panu Meitani, care din negoț în negoț prinde bunăstare și lasă fiilor săi Ștefan și Gheorghe moștenire, groasă avere și un rețept numit cighir de-i zicem noi azi drob de miel.

Rețeta de cighir

Și iată ce-a lăsat scris nurorilor, că atunci, la sărbătoare, când au invitați negustori din cei mari, zece la număr să gătească cu: 1,5 kg organe și 1 kg carne de miel, prapurul de la sacrificat, 12 ouă de gâscă sau rață, 10 legături ceapă verde, 6 legături usturoi verde, 100 ml vin alb dulce, 5 legături mărar, 5 legături pătrunjel, sare, piper și cimbrișor.

Și cum nevestele fiilor stăpâneau cu dulceață peste cămările și cuhniile casei au curățat cu îndemânare organele și carnea de pielițe, de nervuri si într-o oală mare le-au pus la fiert împreună cu...........

Citeste mai departe reteta AICI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri