Am spus-o și altădată: în zile sfinte, ca acestea, ne așteptăm să aflăm pe masă adevăratele retete romanesti. Dar cât de departe din trecut vin ele către noi?
Simbolurile heraldice ale călărășenilor erau cândva peștele și snopul de grâu. Așezate împreună pe același scut. La Muzeul Dunării de Jos, privind mulajul unui astfel de scut, aveam să-mi amintesc că, nu demult – să fie doar vreo câțiva ani de-atunci – tot într-un sat din Călărași ne-a fost adus la masă un vas în care se pregătise un fel de tocană cu legume și pește.
Ce-avea special felul acela de mâncare? Vasului de lut i se pusese un capac de pîine, pe care gospodina așezase apoi un pește modelat din aluat. Piesa aceea de muzeu părea mai degrabă mulajul vasului cu tocană de legume și pește și acoperământ din aluat de pâine. Cine de la cine își luase modelul?
Rețeta pe care v-o ofer azi a fost culeasă tot dintr-un sat din Călărași, din Grădiștea.
Șalăul marinat se pregătește astfel:
Ai trebuință de: un șalau de până la 1 kg, 100 ml ulei, 50 g făină, 500 ml suc de roșii, foi de dafin, 5 cepe, 5 căței de usturoi, sare, piper.
...............
Află mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI