Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de vineri. Legume umplute cu grâu, „ca la Stelnica” (rețetă de post)

Rețeta zilei de vineri. Legume umplute cu grâu, „ca la Stelnica” (rețetă de post)

În inima Bărăganului, grâul ține loc de orice altă cereală. Nu-i de mirare, deci, că-n vremurile de demult, câteodată și astăzi, umplutura de sarmale se făcea cu grâu și nu cu orez, cum tot cu grâu erau umplute și legumele, după cum se va vedea în această rețetă culeasă cu vreo două decenii în urmă din Stelnica ialomițeană.

Trecând din bucătărie în cult și din ritual din nou pe masa fieștecăruia, grâul poartă dăltuit, după credința țăranului român, chipul lui Hristos, pe fiecare bob.

Dar să trecem la rețeta zilei: legume umplute cu grâu, ca în Bărăgan.

Ai trebuință de: 4 vinete, 4 dovlecei, 4 roșii, 400 g grâu fiert, o ceapă, doi ardei roșii, un ardei galben, o legătură de mărar, sare, piper, untdelemn; facultativ: smântână.

Vezi mai multe rețete AICI -  Marea Carte de Bucate
Rețeta zilei de joi. Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă) 
Rețeta zilei de miercuri. Pâine cu dovlecei și verdeață

Vinetele se spală, se taie în două părți egale și se scobesc de miez. La fel se procedează și cu dovleceii. Roșiilor, mai tari, li se taie căpăcelul și li se scoate miezul. Se lasă la scurs un sfert de oră.

Vezi mai departe modul de preparare al acestei retete romanesti.

Vezi și alte retete tradtionale romanesti

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri