Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei. Frigăruile lui Aghiuță

Rețeta zilei. Frigăruile lui Aghiuță

Pentru Bacalbasa putem spune ca inaintea "dictaturii gastronomice" (nume pe care il va purta cartea sa de bucate, publicata in 1934-1935, la amurgul vietii) a fost "dictatura Bucurestiului", de sub care nu a putut (si nu a vrut) niciodata sa se elibereze.


Daca o carte gastronomica scrie abia catre sfarsitul vietii, pasiunea pentru mancare si pentru tovarasii pantraguelice avea sa o clameze toata viata, iar in 1908, ca deputat, atragea atentia asupra a ceea ce istoria avea sa pastreze sub numele de "Chestia carciumarilor" (mai ales ca "chestia" avea sa dureze vreo cativa ani, pana si-a gasit, in sfarsit, o rezolvare acceptabila).

Neamul Bacalbasa a venit din Pind, prin secolul al XIX-lea, si s-a stabilit la Galati, sa faca negutatorie. Intr-o zi, unuia dintre ei i s-a scufundat un vapor cu porci si a dat faliment. Si-atunci s-a mutat cu familia la Braila. Ei sunt ramura «literatilor». Ceilalti au plecat in Basarabia si s-au intors abia in timpul razboiului. Ei sunt «negustorii». Si iata cum un "nacaz" cu cateva sute de porci inecati, te poate "extrage" din lumea argitilor zornaitori deschizandu-ti "baierele pungii" pline cu cuvinte mestesugite.

Ca tot veni vorba de porc, iata si reteta „frigaruilor lui Aghiuta” (din carne de porc, nu de drac!), asa cum o nota Constantin Bacalbasa in „Dictatura gastronimica”:

.................................

Află toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri