Multe retete romanesti tradiționale se întâmplă să aibă un rol aparte în practicile religioase. Pentru postul negru - cu pâine și apă - o astfel de rețetă își află rostul.
A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este – in genere – deosebit de periculoasă, spunându-se în popor că cel care moare în această săptămână se duce direct în Iad, deoarece Raiul este închis.
Pentru creștini, există cinci tipuri de post, Postul cel mai greu sau mai aspru este numit și „post negru”, și nu le permite credincioșilor să bea și să mănânce nimic, de-a lungul unei zile sau chiar a mai multor zile. Se crede că acela care nu mănâncă nimic până în Duminica Învierii, va ști cu trei zile înainte când va fi să moară. Se mai crede și că acela care va ține postul din Săptămâna Mare numai cu pâine și apă, va adăuga jertfa sa, cât de mică ar fi ea, jertfei supreme a Fiului lui Dumnezeu.
Astăzi am să vă împărtășesc o rețetă de pâine. Pâine mănăstirească, pentru Lunea Mare.
Ai trebuință de: Un kg făină de grâu, 50 g drojdie de bere, o linguriță de sare, apă.
.................
Citește mai departe detaliile acestei RETETE ROMANESTI