Tradiționalele sărmăluțe nu trebuie să ne lipsească de pe masă cu ocazia Crăciunului. Acest preparat, pentru mulți dintre noi, are o legătură directă cu sărbătoarea Nașterii Domnului.
Celebrele și miniaturalele sărmăluțe moldovenești sunt poate cele mai cunoscute însă ardelenii și-au pus și ei amprenta în modul de preparare al acestui fel de mâncare.
Așadar iată care sunt ingredientele de care avem nevoie pentru sarmalele ardelenești:
2 verze murate
1 kg de carne tocata de porc
3 cepe mari
o cescuta cu orez
o lingura cu pasta de tomate
o lingurita cimbru
o lingurita piper
marar uscat
2 foi de dafin
o coastă afumată
slănină afumată 250 g
carnați de casă afumați 500 g
Peste carne adaugam ceapa data pe razatoarea cu orificii mici, orezul, cimbru și piperul și amestecam bine până când totul este bine omogenizat.
Varza o desfacem in foi potrivit de mari și le taiem cotoarele dar si nervurile mai groase.
Formam sarmalele punand in centrul fiecarei bucati de varza ,carne (cam cat o nuca), rulam foaia iar capetele le introducem inauntru cu degetul aratator.
Sarmalele le asezam intr-o cratita pe fundul careia am pus frunze de varza sau varza tocata si foile de dafin și coastele afumate tăiate în bucăți mici. Presaram printre sarmale boabe de piper si cimbru.
Printre sarmale punem și bucățile de slănină și cârnații.
După ce am pus toate sarmalele în oală, terminăm cu un strat de varză tocată și turnăm apă cât că acopere continuțul.
Punem oala cu capac, pe aragaz și lăsăm păn dă în clocot după care le mutăm în cuptorul care a fost încălzit în prealabil.
Lăsăm sarmalele cam 4 ore la cuptor având grijă să mai adăugăm apă (fiartă) în cazul în care este necesar.
Când sarmalele gata, scoatem capacul și turnăm pasta de roșii pe care am divolvat-o cu puțină apă și mai lăsăm atât cât să se rumenească varza de deasupra.
Sfat: Nu înmuiați varza în apă fie rece sau caldă pentru că își pierde gustul. Ca să nu fie sarmalele prea sărate nu mai puneți sare deloc în carne.