Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețete românești. Miel umplut cu pâine ca la Vâlcelele Bune

Rețete românești. Miel umplut cu pâine ca la Vâlcelele Bune

Hristos a Inviat! In lumina cruda a soarelui de aprilie, Ludovic Bultean, gospodar din Vilcelele Bune ale Hunedoarei, incepe a ne povesti: “Ehei, asta era demult-demult, cam pe vremea cind eram si eu flacau. De Pasti era obiceiul de a se aduna lumea in locul numit Ograzile Botii si-acolo, la iarba verde, lua tot satul masa. Se numea «pomana de Pasti» si se minca miel umplut cu paine.

Bucatele de Pasti se mancau numai cu colaci albi. Iar in colaci puneau cuisoare. Le cumparau de la «boltas»...”. Observa ca nu inteleg toate cuvintele, asa ca incepe a-mi explica: “Boltasul era cel care vindea la «bolta»..., adica la magazinul satesc. Dar sa va mai spun niste cuvinte de pe la noi: «Valaul» e vasul din care beau sau mananca animalele; «blid» sau «labos» se zice la castron; «labosul cu astupus» e castronul, ori cratita, ori tigaia cu capac; drobul, la noi, e «dubusita»; plita se numeste «ploater», iar cuptorul «ler»; la dovleac ii spune «curcubata»“. 

Cat despre reteta de miel umplut, iacata cum se face.....................................

Citește mai departe AICI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri