Jurnalul.ro Ştiri Social „Revoluţia fiscală” a redus veniturile a milioane de români

„Revoluţia fiscală” a redus veniturile a milioane de români

„Revoluţia fiscală” a redus veniturile a milioane de români

Aproape 1,2 milioane de lucrători au venituri diminuate prin aplicarea OUG 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal, iar alţi aproape 609.000 sunt expuşi riscului de diminuare, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin. De asemenea, mai puţin de jumătate dintre angajatorii din România au modificat contractele colective de muncă pentru a compensa transferul sarcinii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, în timp ce un sfert nu au operat modificări nici măcar pentru un singur angajat.

„Impactul „revoluţiei fiscale” a atins în mod direct 1,2 milioane de lucrători şi pune în risc încă 608.781 de salariaţi. Pe aceşti 608.781 de salariaţi în general îi regăsiţi prin companii multinaţionale, prin companii mijlocii şi mari. Ceilalţi 1,2 milioane de salariaţi o să-i regăsiţi preponderent în întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii. Este o zonă în care lucrătorii au deja restricţii în a se organiza, a se reprezenta şi, în plus, era imposibil ca Inspecţia Muncii să poată să ajungă să monitorizeze, să supravegheze şi să stimuleze 500 şi ceva de mii de angajatori din România ca să respecte recomandările politicienilor”, a spus Dumitru Costin. 
 

Conform BNS, 1.135.418 salariaţi au înregistrat, în martie 2018 faţă de noiembrie 2017, reduceri ale veniturilor salariale nete. În plus, mai puţin de jumătate dintre angajatori au modificat contractele individuale de muncă în vederea compensării transferului sarcinii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. De asemenea, 24% dintre angajatorii activi nu au operat nicio modificare a contractelor individuale de muncă, nici măcar pentru un singur contract

Dumitru Costin a atras atenţia asupra faptului că bugetul public consolidat, conform Programului de Convergenţă 2018, pierde 2,38 miliarde de lei, în 2018, ca efect al aplicării OUG 79/2017. 

Pierderi substanţiale la buget

„Bugetul asigurărilor sociale nu este echilibrat nici după transferul sarcinii contribuţiilor sociale, fondul unic de asigurări de sănătate înregistrează la 5 luni un deficit mai mare decât întreg anul 2017. Ceea ce bugetul de stat încasa ca impozit pe venit şi transfera ca subvenţie este acum încasat direct sub formă de contribuţii, bugetul de stat suportând însă o pierdere substanţială a veniturilor din impozit pe venit”, a explicat liderul BNS. 
 

Subiecte în articol: Revoluţia fiscală
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri