Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Rezistina, hormonul care luptă împotriva infecțiilor

Rezistina, hormonul care luptă împotriva infecțiilor

de Florian Saiu    |   

Rezistina, al treilea hormon important al grăsimii, ajută la reglajul fin al efectelor adiponectinei prin contrabalansarea efectelor sale (adiponectina asigură niveluri normale ale glicemiei și controlează efectele insulinei).

În încercarea de a desluși tainele grăsimilor vitale din organism, vă propunem o nouă lecție cu dr. William W. Li, autorul studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024): „Rezistina permite metabolismului să fie bine reglat și încetinit, ca atunci când schimbăm într-o viteză inferioară la mașină - o funcție vitală, deoarece turația metabolismului la viteze mari în mod continuu ar uza motorul. De asemenea, aceasta ajută organismul să reziste (de unde și denumirea) la efectele insulinei, permițând glucozei să pătrundă în celule într-un ritm mai lent, controlat, așa cum reglăm jetul de apă fierbinte la duș”.

Rol decisiv în repararea țesuturilor

Pe aceleași coordonate: „Acest hormon al grăsimii ajută organismul să declanșeze inflamația, ceea ce este o parte perfect normală și vitală a mecanismelor de apărare imunitare. Contrabalansând superputerile adiponectinei, care reduce inflamația, rezistina asigură faptul că organismul poate declanșa o reacție inflamatoare pentru a lupta împotriva unei infecții sau în urma unei accidentări. Acest rol în repararea țesuturilor este foarte important. Rezistina mai stimulează și angiogeneza, dezvoltarea de noi vase sanguine pentru repararea țesuturilor afectate”.

Cei mai importanți (trei) jucători

„De asemenea - a urmat Dr. William W. Li -, rezistina recrutează celule stem pentru repararea mușchiului cardiac și a altor organe afectate. Ca mulți alți hormoni, rezistina acoperă numeroase funcții în susținerea mecanismelor de apărare a sănătății. De fapt, trei hormoni - leptina, adiponectina și rezistina - sunt cei mai importanți jucători când discutăm despre influența imensă a grăsimii asupra mecanismelor de apărare, ceea ce face ca importanța lor să depășească funcționarea metabolismului. Acești hormoni esențiali ai grăsimii trebuie să fie produși de adipocite și eliberați în cantități corecte, la momentul potrivit”.

Haos metabolic

Altfel? „Când avem prea multă grăsime corporală, fabrica și centrele de control ale acestor hormoni cad pradă haosului. Semnalele hormonale sunt bruiate sau hormonii sunt eliberați la momentul nepotrivit ori în cantități greșite. Semnalele amestecate derutează creierul, inima și alte organe, dar și circulația și sistemul imunitar. Consecința unei cantități excesive de grăsime corporală este haosul metabolic - și de aceea trebuie să fim atenți, să menținem echilibrat raportul grăsime corporală - constituție”.

Profesor la universități de renume

Dr. William W. Li este medic și om de știință cunoscut în toată lumea, mai ales ca lider al Fundației pentru Angiogeneză, în cadrul căreia a avut contribuții revoluționare la înțelegerea a peste 70 de boli (inclusiv cancer, diabet, cecitate, boli cardiace, obezitate). A publicat peste 100 de articole științifice în reviste ca Science, New England Journal of Medicine, Lancet și a predat la universități prestigioase, cum ar fi Harvard, Tufts și Dartmouth Medical School.

„Rezistina permite metabolismului să fie bine reglat și încetinit, ca atunci când schimbăm într-o viteză inferioară la mașină - o funcție vitală, deoarece turația metabolismului la viteze mari în mod continuu ar uza motorul”, dr. William W. Li

„Rezistina mai stimulează și angiogeneza, dezvoltarea de noi vase sanguine pentru repararea țesuturilor afectate”, dr. William W. Li

 

 

 

Subiecte în articol: Rezistina hormon infectii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri