Accidentul vascular cerebral (AVC) continuă să fie una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial și principala cauză a dizabilității adulților atât în Europa, cât și în Statele Unite, în ciuda faptului că majoritatea cazurilor ar putea fi evitate, de către cei care au acest risc, prin schimbări simple în stilul de viață. Un nou studiu arată, însă, că o simplă scanare a ochilor ar putea prezice riscul de accident vascular cerebral, la fel de eficient ca și metodele tradiționale, fără a fi nevoie de mai multe teste de laborator invazive.
Printr-un nou studiu revoluționar, ale cărui rezultate au fost publicate recent în revista Heart, oamenii de știință au descoperit că o „amprentă vasculară” retiniană, compusă din 29 de indicatori de sănătate, poate prezice eficient și din timp riscul de AVC.
„Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare și duce la aproximativ 6,7 milioane de decese anual. În timp ce accidentul vascular cerebral afectează peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume, aproape 90% din cazuri pot fi atribuite factorilor de risc modificabili, cum ar fi hipertensiunea, colesterolul ridicat, dieta și fumatul. Prin urmare, identificarea timpurie a persoanelor cu risc ar putea permite o intervenție timpurie, reducând astfel dizabilitatea și mortalitatea legate de AVC”, subliniază cercetătorii.
Însă, potrivit acestora, metodele tradiționale de evaluare a riscului de AVC, cum ar fi testele de sânge, „pot fi invazive sau costisitoare și, de asemenea, sunt limitate în succesul lor de predicție”, astfel că sunt necesare metode îmbunătățite de predicție și noi abordări.
Oamenii de știință au explicat că rețeaua complicată de vase de sânge din retină are caracteristici fizice comune cu cele din creier.
Prin urmare, aceste vase sanguine reprezintă candidatul ideal pentru evaluarea daunelor cauzate de problemele cronice de sănătate, cum ar fi, spre exemplu, diabetul, însă studiile anterioare nu au explorat pe deplin potențialul retinei în prezicerea riscului de AVC.
Peste 45.000 de oameni monitorizați mai bine de 12 ani
Însă noul studiu, în care a fost folosit un algoritm avansat de învățare automată (o formă de inteligență artificială), cum ar fi Sistemul de evaluare a sănătății microvasculare bazat pe retină (RMHAS), a deschis posibilitățile pentru identificarea markerilor biologici care pot prezice cu precizie riscul de accident vascular cerebral fără a fi nevoie de teste de laborator invazive, spun cercetătorii.
Practic, cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) a fost analizat un set foarte mare de parametri vasculari retinieni (118 în total) folosind imagini ale „fundului de ochi” dintr-o cohortă mare de peste 68.000 de participanți la amplul studiu UK Biobank.
De asemenea, au fost făcute evaluări separate ale arterelor și venelor și au fost luați în calcul mai mulți factori de risc, precum: factori demografici și socioeconomici; stil de viață; parametrii de sănătate, inclusiv tensiunea arterială, colesterolul, HbA1c (indicatorul glicemiei) și greutatea (IMC).
Analiza finală a inclus 45.161 de participanți, cu o vârstă medie de 55 de ani, iar dintre aceștia, într-o perioadă medie de monitorizare de 12,5 ani, 749 au suferit un accident vascular cerebral.
Potrivit cercetătorilor, acești oameni aveau tendința de a fi mai în vârstă, bărbați, actuali fumători și cu diabet. De asemenea, cântăreau mai mult, aveau tensiune arterială mai mare și niveluri mai scăzute de colesterol „bun” – toți aceștia fiind factori de risc cunoscuți pentru AVC.
Dintre cei 118 parametri măsurabili, 29 sunt asociați semnificativ cu AVC
Din totalul de 118 parametri măsurabili, „am identificat 29 de noi indicatori retinieni asociați semnificativ cu riscul de accident vascular cerebral, cu o dominanță a parametrilor legați de densitate”, spun oamenii de știință.
Fiecare modificare a indicatorilor de densitate a vaselor sanguine retiniene a fost asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral de 10-19%, în timp ce modificări similare ale indicatorilor de calibru au fost asociate cu un risc crescut de 10-14%.
Această „amprentă vasculară” retiniană, chiar și atunci când este combinată doar cu date la îndemână, precum vârsta și sexul, a fost la fel de eficientă ca utilizarea factorilor de risc tradiționali pentru a prezice riscul viitor de accident vascular cerebral, au arătat rezultatele.
Implicații în prevenție
Constatările studiului evidențiază potențialul scanărilor retiniene ca instrument neinvaziv pentru evaluarea timpurie a riscului de accident vascular cerebral.
Cercetările ulterioare ar putea deschide calea pentru integrarea unor astfel de scanări în controalele de sănătate de rutină pentru a identifica și aborda riscurile de accident vascular cerebral înainte de apariția simptomelor.
„Acest model prezintă o abordare practică și ușor de implementat pentru evaluarea riscului de accident vascular cerebral, în special pentru asistența medicală primară și mediile cu resurse reduse”, subliniază cercetătorii.
Circa 100 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați un accident vascular cerebral. Dintre aceștia, aproximativ 6,7 milioane își pierd viața, iar alte câteva milioane de oameni rămân cu un grad mai mic sau mai mare de invaliditate.
Care sunt simptomele și ce sechele poate provoca
Cele mai frecvente simptome ale unui AVC sunt: tulburări de vorbire sau de înțelegere, scăderea forței musculare pe o parte a corpului, amorțeală sau scăderea sensibilității la nivelul feței, probleme de vedere – la unul sau ambii ochi, durere puternică de cap, instalată brusc, ce poate fi însoțită de greață și vărsături în jet, pierderea stării de conștiență.
În funcție de regiunea cerebrală afectată și de perioada de timp în care aceasta zonă a creierului a fost privată de oxigen, sechelele pot consta în: paralizii la nivelul feței și/sau al membrelor (în general, pe o parte a corpului); dificultăți de vorbire sau de înghițire; dureri și parestezii în părțile afectate de AVC; tulburări cognitive – de memorie, de concentrare, de învățare, de raționament; tulburări emoționale – dificultăți în exprimarea emoțiilor și predispoziție către depresie; modificări de comportament (persoanele afectate de AVC devin mai retrase).
AVC reprezintă și una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate în România, peste 60.000 de români suferind un accident vascular cerebral, în fiecare an. Potrivit statisticilor, aproximativ 55.000 de români fac un AVC ischemic, iar 7.500 fac un AVC hemoragic.
Mai multe despre acest studiu puteți citi aici: Retinal vascular fingerprints predict incident stroke: findings from the UK Biobank cohort study | Heart