Jurnalul.ro Ştiri Observator Risc mortal! Canicula te poate băga în comă. Medic: „Atenţie la aceste simptome!"

Risc mortal! Canicula te poate băga în comă. Medic: „Atenţie la aceste simptome!"

de Redacția Jurnalul    |   

Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Roșu de caniculă pentru mai mult de jumătate din țară. În acest context, medicii atrag atenţia că, în aceste perioade cu disconfort termic accentuat, pot apărea simptome şi manifestări febrile care pot afecta creierul şi care pot fi confundate cu unele infecții.

Potrivit Antena 3 CNNcanicula poate avea şi efecte severe precum simptome febrile care se pot manifesta agresiv până la comă sau chiar deces. 

Mai exact, potrivit medicilor, în perioadele de caniculă creierul trebuie să mențină homeostazia și să regleze temperatura corpului pentru a preveni supraîncălzirea, iar acest proces poate pune stres suplimentar pe sistemul nervos central. De asemenea, căldura excesivă poate duce la deshidratare rapidă. Creierul este extrem de sensibil la nivelurile de hidratare, iar deshidratarea poate afecta funcțiile cognitive, provocând confuzie, amețeală și reducerea capacității de concentrare și memorie.

Tocmai de aceea medicii fac apel la populaţie să se protejeze în această perioadă de caniculă şi disconfort termic accentuat. Dr. Simin Florescu, manager Spitalul "Victor Babeş, a explicat la Antena 3 CNN cum putem prevenii aceste efecte grave ale caniculei şi ce putem face pentru persoanele vârstnice din familiile noastre pentru a le ajuta în aceasta perioadă. 

„Pacienții vârstnici care se confruntă cu hipertermie prin expunere la temperaturi extreme se poate manifesta exact ca o encefalită la un moment dat, putând fi destul de ușor confundată cu așa ceva, pentru că au o febră foarte înaltă, tulburări de conștiență, dezorientare, cefalee, vărsături, deci acestea fiind forme extreme de până la șoc termic prin expunere la temperaturi crescute ambiante și în lipsa unei hidratări eficiente.

Am avut și anii trecuți cazuri din acestea foarte multe, de pacienți vârstnici care au fost aduși la noi cu febră înaltă, dureri de cap, vărsături și unii dintre ei chiar în comă. Și din păcate, aceste cazuri care apar datorită unei temperaturi ambientale foarte înalte la pacienți care nu mai pot să-și regleze singur temperatura corpului în mod eficient, poate să ducă chiar și la deces.

Deci sunt niște pericole reale pe care e bine să le prevenim, avertizând pe cei mai în vârstă să stea cât mai departe de căldură, să încerce să nu se expună foarte mult la soare, să stea în case adăpostiți. Și foarte important să se hidrateze eficient, pentru că vârstnicii, câteodată nici nu mai au la timp acea senzație de sete care să prevină deshidratarea, să-i determine să consume lichide. Așa că e bine să fie avertizați și rudele să stea în contact cu cei vârstnici, să le explice că trebuie să stea în casă la răcoare, aer condiționat, să bea lichide și să nu se expună direct la căldura directă sub razele soarelui, pe străzi", a spus dr. Simin Florescu, la Antena 3 CNN. 

Simptomele la care să fim atenți pe caniculă

„Poate să înceapă cu dureri de corp, cu crampe musculare, dureri de cap, clasica insolație pe care toată lumea o cunoaște. Numai că la aceste cazuri poate să evolueze mult mai rapid către forme grave, tulburări de conștient, amețeli, vărsături, iar câteodată pot chiar intra în comă.

Deci sunt lucruri care se pot întâmpla destul de rapid și destul de grav cu acești pacienți vârstnici. De aceea e bine să prevenim, fiind în contact tot timpul cu ei, familiile să ia legătura cu ei, să nu-i lase zile întregi fără să știe despre ei și să-i îndemnăm să stea în casă și să bea lichide, ca să nu se expună la acest mare risc, care poate să fie chiar un risc mortal", a mai recomandat medicul. 

Metode de prevenție la care putem apela

„Sunt niște recomandări destul de evidente. În primul rând, să nu stăm afară, să nu ieșim afară în plină căldură în miezul zilei, ca să zic așa și în casă, în afară de aer condiționat sau jaluzele, să folosim lucruri care să împiedice să intre căldura foarte mult în casă.

Dușurile făcute frecvent cu apă mai degrabă călduță și utilizarea, dacă sunt pacienți mai răi de căldură, de soluții externe de scădere a temperaturii, comprese reci dacă e vorba de copii sau pături mai reci cu conținut din acesta care să ducă la scăderea temperaturii corporale. Dar e bine să nu ajungem până acolo, pentru că dacă oamenii evită să iasă pe stradă, să se expună direct în soare și în căldură și își consumă lichidele liniștiți acasă, cea mai mare parte a acestor cazuri poate fi evitată", a spus, la Antena 3 CNN,  dr. Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeş"

Mecanismele care pot duce la comă din cauza caniculei:

  1. Temperatura corporală extrem de ridicată: Când temperatura internă a corpului crește peste 40°C, proteinele și enzimele din celulele corpului încep să se degradeze. Acest lucru poate duce la afectarea funcțiilor celulare și organice, inclusiv în creier.

  2. Deshidratarea severă: Temperaturile extrem de ridicate cresc riscul de deshidratare, care poate afecta fluxul sanguin către creier și poate provoca dezechilibre electrolitice. Aceste dezechilibre pot afecta funcționarea normală a creierului și pot duce la pierderea cunoștinței și comă.

  3. Edem cerebral: Expunerea prelungită la căldură poate provoca inflamarea creierului, cunoscută sub numele de edem cerebral. Aceasta poate duce la creșterea presiunii intracraniene și poate cauza leziuni cerebrale care pot rezulta în comă.

  4. Eșecul organelor: Insolația severă poate duce la insuficiență multiplă de organe, inclusiv rinichi, ficat și inimă. Aceste complicații pot afecta indirect funcționarea creierului și pot duce la comă.

  5. Stresul oxidativ și inflamația: Temperaturile ridicate pot provoca stres oxidativ și inflamație sistemică, afectând în mod negativ funcția creierului. Aceste procese pot contribui la deteriorarea neuronală și pot duce la pierderea cunoștinței.

Simptomele insolației care ar putea progresa către comă includ:

  • Temperatură corporală extrem de ridicată (peste 40°C)
  • Piele fierbinte și uscată sau excesiv de transpirată
  • Confuzie, dezorientare sau comportament agresiv
  • Convulsii
  • Pierderea cunoștinței

Subiecte în articol: coma canicula risc mortal simptome
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri