România are 585 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 35 de judeţe şi în Capitală, arată ANSVSA. Dintre acestea, 20 sunt în exploatații comerciale și 3 în exploataţii comerciale de tip A. Sunt afectate 368.779 de porcine.
Au fost stinse 32 de focare de pestă porcină africană din gospodăriile populaţiei, în ultima săptămână dar au apărut alte 26 de focare noi.
În ultimii doi ani au fost stinse 3.640 focare de pestă porcină africană, din 4.225 înregistrate.Prima semnalare a virusului PPA a fost la 31 iulie 2017 în România.
Totodată, au fost diagnosticați 5.885 de mistreţi în 41 de judeţe. Cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
Cauzele de aparițe a focarelor de PPA sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără sociciitarea documentelor medicului veterinar care să ateste starea de sănătate; scoaterea animalelor din zonele de restricţie; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta fiind o sursă de difuzare a virusului PPA , deoarece acesta rezistă în carne congelată peste doi ani; nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii se îmbolnăvesc; aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor; nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate.