Guvernul României a solicitat achiziționarea a 16 vehicule amfibii de asalt (AAV), varianta pentru personal (AAVP-7A1), trei vehicule amfibii de asalt, varianta de comandă (AAVC-7Al), două vehicule amfibii de asalt, varianta de recuperare (AAVR-7Al), 16 mitraliere calibru 50 (cu țeavă grea) și cinci mitraliere M240B de 7,62 mm, se arată pe site-ul DSCA.
Sunt incluse, de asemenea, lansatoare de grenade MK-19, sisteme de ochire termică (TSS) M36E T1, suport pentru aprovizionare (piese de schimb), echipamente de sprijin (inclusiv kituri pentru misiuni speciale/kituri de aplicații îmbunătățite (EAAK)), instruire, manuale tehnice neclasificate, pachete de date tehnice, suport și asistență tehnică și de inginerie (inclusiv servicii tehnice de inginerie pentru contractanți (CETS)), precum și alte elemente conexe de sprijin pentru programe și logistică. Costul total estimat al programului este de 120,5 milioane de dolari.
„Această vânzare va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătățirea securității unui aliat al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care reprezintă o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa. Este vital pentru interesul național al Statelor Unite să ajute România să dezvolte și să mențină o capacitate de autoapărare puternică și pregătită.
Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin modernizarea și asigurarea capacității expediționare continue a României de a contracara amenințările regionale. România nu va avea dificultăți în a absorbi aceste echipamente și servicii în forțele sale armate.
Vânzarea propusă a acestor echipamente și servicii de sprijin nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune.”, mai precizează DSCA.
Nu a fost stabilit un contractant principal pentru potențiala vânzare și nu se cunosc acorduri de compensare propuse în legătură cu această potențială vânzare.
Punerea în aplicare a acestei vânzări propuse nu va necesita detașarea de personal al guvernului SUA, dar va necesita detașarea unui reprezentant al contractorului în România pentru aproximativ un an pentru a livra AAV-uri, echipamente conexe și sprijin.