Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România impune restricţii în comerţul cu lapte şi produse lactate provenite din Bulgaria

România impune restricţii în comerţul cu lapte şi produse lactate provenite din Bulgaria

România impune restricţii în comerţul cu lapte şi produse lactate provenite din Bulgaria din cauza evoluţiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Produsele vizate de aceste restricţii sunt colostru, lapte nepasteurizat şi produse lactate nepasteurizate (caşcaval din lapte nepasteurizat, brânză proaspătă, parmezan, anumite tipuri de iaurt, anumite tipuri de produse tradiţionale) obţinute de la bovinele din Bulgaria.

"În data de 14 iunie 2016 a fost adoptată de către Comisia Europeană, în cadrul Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje, secţiunea Igienă, Decizia privind aprobarea programului de vaccinare de urgenţă împotriva dermatozei nodulare a bovinelor (DNCB) pe întreg teritoriul Bulgariei. Conform acesteia, zona de restricţie menţionată în Decizia 2016/645 de punere în aplicare a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016, privind anumite măsuri de protecţie împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria, s-a extins la tot teritoriul Bulgariei, acesta fiind considerat în totalitate zonă de restricţie", se arată într-un comunicat al ANSVSA remis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în Codul Terestru al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) este stipulat faptul că o ţară este considerată infectată cu virusul DNCB în urma confirmării unui focar în teritoriu sau ca urmare a utilizării vaccinării împotriva virusului dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (DNCB).

"Ţinând cont de cele menţionate anterior şi în concordanţă cu Decizia de punere în aplicare 2016/645/CE a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecţie împotriva DNCB din Bulgaria este interzisă introducerea pe piaţă, în afara zonei de restricţii (teritoriul Bulgariei) şi expedierea în alte state membre şi ţări terţe, a următoarelor produse obţinute de la bovine: colostru, lapte nepasteurizat şi produse lactate nepasteurizate", se mai arată în comunicat.

Conform articolului 7 al Deciziei menţionate anterior, prin derogare de la interdicţia menţionată la articolul 3, autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piaţă a laptelui destinat consumului uman, obţinut de la bovinele ţinute în ferme situate în zona de restricţii, dacă laptele a fost supus unui tratament (prevăzut în partea A a anexei IX la Directiva 2003/85/CE).

Totodată, transporturile spre alte state membre trebuie să fie însoţite de un certificat oficial de sănătate, în conformitate cu modelul prezentat în anexa la Regulamentul (CE): "Laptele sau produsele lactate în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/645 a Comisiei din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecţie împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria".

În data de 22 iunie, ANSVSA anunţa că numărul focarelor de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease) în ţările din Balcani se ridică în prezent la 281, cele mai multe fiind confirmate în Bulgaria, respectiv 173 de focare.

"Până la această dată, situaţia evoluţiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) în Balcani se prezintă astfel: Grecia - 56 de focare; Bulgaria - 173 focare; Serbia - 17 focare; Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei - 35 de focare", potrivit comunicatului ANSVSA.

România este indemnă până în prezent la această boală, dar este expusă cu risc imediat având în vedere zonele în care evoluează.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri