Jurnalul.ro Special România investește 36 de milioane de euro în cadastrul apelor

România investește 36 de milioane de euro în cadastrul apelor

de Adrian Stoica    |   

Ministerul Mediului va aloca aproape 178 de milioane de lei pentru proiectul „Cadastrul apelor”, destinat îmbunătățirii gestionării riscurilor asociate schimbărilor climatice. Proiectul, care este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a fost aprobat de către Executiv, urmărește cadastrarea a 70% din lungimea cursurilor de apă.

Proiectul va folosi tehnologii digitale pentru a îmbunătăți managementul resurselor de apă și prevenirea inundațiilor. România este printre cele mai predispuse țări europene la inundații, cu pagube frecvente și semnificative. Peste un milion de hectare sunt expuse inundațiilor, aproape un milion de români trăiesc în zone cu risc mare și peste 900 de comunități sunt situate în zone cu risc ridicat. Inundațiile produc anual prejudicii de aproximativ 140 de milioane de euro, arăta un raport al Băncii Mondiale de acum câțiva ani. Dintre țările din bazinul Dunării, se preconizează că România va fi cea mai afectată de schimbările climatice în ansamblu. Schimbările climatice vor duce la creșterea semnificativă a frecvenţei și magnitudinii inundaţiilor, inclusiv a viiturilor, pe întreg teritoriul ţării. 

Obiectivul acestei investiții este de a delimita rapid albiile minore ale cursurilor de apă, utilizând tehnici de interpretare și prelucrare semiautomată a informațiilor satelitare disponibile la nivel mondial și european pentru aproximativ 70% din lungimea cursurilor de apă cadastrate, determinarea prin metode semiautomate a zonelor active hidromorfologic (eroziune/sedimentare), a punctelor critice ale infrastructurilor longitudinale ale cursurilor de apă, respectiv diguri, apărări de mal, în vederea prioritizării punerii în aplicare a Directivei privind inundațiile, care prevede, printre altele, ca la fiecare 6 ani statele membre să identifice riscul la inundații și să elaboreze planurile de măsuri. Una dintre dificultățile majore cu care se confruntă atât Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), cât și Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) în promovarea proiectelor cu finanțare europeană și a investițiilor proprii este legată de faptul că, la nivel național, nu s-a reușit intabularea albiilor minore ale cursurilor de apă. 

Tehnici digitale și imagini satelitare

Proiectul va folosi tehnici digitale pentru delimitarea rapidă a albiilor minore pentru circa 70% din lungimea cursurilor de apă, utilizând informații satelitare cu rezoluții de un metru. Proiectul va crea instrumente pentru colectarea sistematică a datelor satelitare, facilitând identificarea zonelor de mobilitate a albiilor, eroziunilor și depunerilor care pot afecta lucrările hidrotehnice și alte obiective socioeconomice. De asemenea, se va constitui o bază de date istorică cu informații satelitare, contribuind la corelarea dezvoltării spațiale cu hazardele naturale, precum inundațiile și alunecările de teren, îmbunătățind astfel managementul integrat al resurselor de apă. Durata de execuție a proiectului este de 16 luni.

Cadastrul apelor va include achiziționarea unui model digital de teren (DTM) și model digital de suprafață (DSM) la nivel național, disponibil tuturor autorităților de stat, dezvoltarea de software pentru monitorizarea modificărilor albiei râurilor și a eroziunilor și digitalizarea semiautomată a albiilor minore, bazată pe imagini ortofoto și satelitare.

526 de zone cu risc potențial de inundații

Cadastrul apelor nu trebuie confundat cu hărțile de hazard și risc de inundații făcute de ANAR. Aceste hărți, elaborate la nivelul celor 11 Administrații Bazinale de Apă, identifică zonele potențial inundabile. După ultima evaluare au fost identificate 526 de astfel de zone la nivel național, după ce în prima evaluare fuseseră stabilite 399 de zone cu risc potențial semnificativ la inundații. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri