x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, între inundații și secetă: Dobrogea sub ape, Moldova suferă de lipsa apei

România, între inundații și secetă: Dobrogea sub ape, Moldova suferă de lipsa apei

de Redacția Jurnalul    |    30 Aug 2024   •   20:18
România, între inundații și secetă: Dobrogea sub ape, Moldova suferă de lipsa apei
Sursa foto: Captura video Marian Ciubica

În ultimele 48 de ore, Dobrogea a fost lovită de ploi torențiale, în timp ce alte regiuni ale țării continuă să se confrunte cu seceta.

Conform Apelor Române, în ultimele 48 de ore, s-au înregistrat în Dobrogea precipitații însemnate cantitativ, în interval fiind emise mai multe coduri, inclusiv roșu.

Precipitațiile centralizate până vineri dimineață de la stațiile meteo și posturile pluviometrice sunt: Mangalia- 48 l/mp, Nuntași- 75,5 l/mp, Tuzla- 75 l/mp, 23 august- 90 l/mp, Baia- 42 l/mp și Baraganu- 48 l/mp.

Vineri, la râul Hamangia, la stația hidrometrică Tulcea, s-au înregistrat 42 l/mp, Râul Telița, la stația hidrometrică Poșta Constanța- 30 l/mp, Râul Slava, la stația hidrometrică Ceamurlia - 30 l/mp.

În același timp, Dunărea la stația hidrometrică Cernavodă, are -1,14 metri și mai are o rezervă de 48 cm până la aplicarea treptei I de restricții.

În același timp, pe 36 de secțiuni din cele 120 de monitorizare ale secetei (relevante pentru asigurarea resurselor de apă pentru alimentarea populației) se înregistrează fenomene de secare.

Cele patru secțiuni de râuri (râul Sabar la stația hidrometrică Poenari și râul Glavacioc la stația hidrometrică Crovu- Apele Române Argeș-Vedea, râul Bahlui la stația hidrometrică Podu Iloaiei și râul Miletin la stația hidrometrică Șipote- Apele Române Prut-Bârlad) rămân complet secate.

Totodată, pe râul Prut, la stația hidrometrică Fălciu, din spațiul hidrografic Prut-Bârlad, se înregistrau pe parcursul zilei de ieri precipitații de 41,5 l/mp.

Chiar dacă nu ajunge la nivelul secetei din 2022, când în aceeași perioadă erau peste 700 de localități, regiunea Moldovei rămâne în continuare cea mai afectată (650 de localități din care 268 se află în județul Botoșani).

Aici, 18 acumulări mici din spațiul hidrografic Prut-Bârlad au grad de umplere sub 50%, dintre care: Pârcovaci-Iași, Soleşti-Vaslui, Hâlceni-Iași, Mănjești, Cuibu Vulturilor, Pereschiv, Puscași, etc.

Coeficientul de umplere la nivel național este de aproape 75% față de cât era în 2022 în aceeași perioadă, respectiv de 70%.

Debitele Dunării la intrarea în țară sunt vineri de 2700 mc/s și vor ajunge în jurul valorii de 2300 mc/s în data de 5 septembrie, fiind sub media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Până în prezent, Apele Române au suplimentat debitele evacuate din acumularea Siriu- Apele Romane Buzau-Ialomita- de la începutul lunii mai asigurând 150 milioane de metri cubi de apă pentru localitățile din aval, dublu față de cât a fost reglementat inițial.

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: inundatii seceta regiuni