Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate România, pe primul loc în UE la cancerul de sân și cervical. Tratamente inovatoare, nedecontate. Dr. Dragoş Median: „E vorba de niște costuri foarte mari”

România, pe primul loc în UE la cancerul de sân și cervical. Tratamente inovatoare, nedecontate. Dr. Dragoş Median: „E vorba de niște costuri foarte mari”

de Redacția Jurnalul    |   

România se află pe primul loc în UE la mortalitatea provocată de cancerul la sân și cervical.

Peste 23.000 de românce își pierd viața anula din cauza cancerului, multe fiind active socio-economic. Astfel că impactul social și economic devastator, inclusiv asupra generațiilor viitoare. 

Din fericire, progresul înregistrat în diagnosticarea și tratarea cancerului este foarte mare. Există tratamente cu intenție curativă, când boala este abordata în stadii timpurii, și de supraviețuire pe termen lung, chiar și în stadiile avansate.

Două femei au reușit să învingă cel mai grav tip de cancer la sân - triplu negativ. Împreună cu medicii din România  şi cu ajutor din partea oamenilor au învins boala. 

Andreea Milica: Sunt un pacient oncologic încă de la vârsta de 23 de ani. Sunt supraviețuitoare a acestui tip de cancer de 14 ani. Este o minune că trăiesc, într-adevăr.

Andra Dobocan: Adevărul e că nu-ți închipui că, înainte de aniversarea ta de 35 de ani, o să navighezi un diagnostic oncologic.

Andreea Milica: Acum 14 ani nu aveam informațiile pe care le am acum. Tratamentele nu erau atât de evoluate cum sunt acum. Acum avem parte de niște tratamente extraordinare, de imunoterapii.

Andra Dobocan: Atunci când am aflat, am fost de-a dreptul terifiată. Eu, personal, am avut noroc de doctori sau am avut noroc să fiu tratată de doctori, care mi-au expus ultimele tratamente, care mi-au spus care sunt ultimele protocoale, cele mai bune pentru situația mea. Există metode și tratamente care te pot salva, care te pot face bine și, atâta timp cât găsești instrumentele respective, cred că drumul ăsta este mult mai ușor. Iar unul dintre instrumentele astea pentru mine a fost credință.

Andreea Milica: Avem nevoie de un tratament care să meargă exact pe tipul nostru de cancer, și de partea psihologică, și într-adevăr sunt hopuri pe care trebuie să le trecem. Sunt momente când zici că nu mai poți, dar trebuie să mai poți puțin. Întotdeauna trebuie să îți dorești să trăiești.

Andreea Milica: Cancerul nu este o condamnare la moarte. Din punctul meu de vedere, aveți în fața dumneavoastră o supraviețuitoare a cancerului de sân triplu negativ de 14 ani. Niciodată nu am asociat cancerul cu această condamnare la moarte.

Andra Dobocan: Am fost absolut impresionată, și a fost miraculos felul în care s-au mobilizat oamenii atunci când am avut nevoie de ajutor financiar pentru a plăti pentru tratamentul meu de imunoterapie. A fost absolut miraculos felul în care toată lumea a contribuit ca să pot să strâng banii de care aveam nevoie.

Tratamentul cu terapii inovatoare în stadii timpurii de boală poate îmbunătăți șansele de supraviețuire ale pacienților cu cancer, fie prin creșterea probabilității ca tratamentul primar să aibă succes în eliminarea cancerului, fie prin prevenirea recidivei.

Tratamente inovatoare, nedecondate

Dr. Dragoş Median, medic Primar Oncologic a explicat, în direct la Antena 3 CNN,  care sunt aceste tratamente inovatoare și cum pot beneficia pacienții de decontarea lor.

„Dacă vorbim despre cancerul de sân triplu negativ, nu sunt foarte accesibile pentru prima linie de tratament. Imunoterapia e oarecum decontată. Sunt două produse. Unul se dă în parteneriat cu un medicament care nu e decontat, deci practic e decontată jumătate din terapie. Cel de-al 2-lea produs nu e decontat absolut deloc, dar cel care se folosește în boala incipientă, atunci când putem într-adevăr să ducem la vindecare, nu e decontat în România.

Vorbim totuși de niște medicamente extrem de scumpe în momentul de față. Sper să fie decontate. În momentul de față, nu sunt, așa că accesul la aceste medicamente pe calea obișnuită, adică a omului care merge la spital să-și primească tratamentul, nu e posibil.

E vorba de niște costuri foarte mari, care în momentul de față ar putea fi acoperite în mai multe moduri pentru pacienți. Pe de o parte, participarea în studii clinice, dar iarăși deja e un standard de tratament, nu se mai fac studii clinice cu standardul de tratament, și asta e o cale mai puțin bună. O altă cale este pur și simplu să dea în judecată statul român, și asta este o soluție, pentru că e problema statului și a guvernului să rezolve. Surprinzător, există deja o jurisprudență în acest sens, și al 3-lea lucru este accesul în programele de early access”, a explicat Dr. Dragoş Median, medic primar oncologic.

Andra Dobocan: Faptul că este găsit din timp face diferența între un tratament chirurgical, să zic, și un tratament care necesită chimioterapie, chirurgie, radio-terapie, terapie țintită hormonal, și așa mai departe.

Subiecte în articol: cancer săn cervical dragos median
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri