Jurnalul.ro Ştiri Educatie România, ţara elevilor fără drepturi

România, ţara elevilor fără drepturi

de Theodora Şutiu    |   

Drepturile elevilor sunt încălcate foarte des în România, arată ultimul raport publicat de Consiliul Naţional al Elevilor. Datele relevă faptul că jumătate dintre copii sunt de părere că profesorii îi evaluează subiectiv la clasă, în timp ce 65% dintre ei consideră că stilul de predare al dascălilor este demodat şi inadecvat.

41% dintre respondenții chestionatului și-au simțit pusă în pericol integritatea fizică sau morală în școli, iar mulţi dintre ei spun că au fost supuşi bullying-ului la tot pasul. Un procent de 26 consideră că școala lor nu este un mediu sigur pentru a-și exprima opiniile. Potrivit rezultatelor, numai 13% dintre elevii navetiști primesc decontul integral al navetei.

Dintre cei 8.700 de elevi care au participat la acest raport, 80% s-au simţit cel puţin o dată constrânşi să aleagă o anumită materie opțională. O altă prevedere care nu este respectată de dascăli este transmiterea rezultatelor evaluărilor scrise în termen de 15 zile lucrătoare. Procentul elevilor care primesc întotdeauna sau în mod regulat rezultatele evaluărilor scrise în mai puțin de 15 zile lucrătoare este de doar 36%. O jumătate dintre copii au fost discriminaţi cel puţin o dată, deși conform art. 7, lit. h), elevii au „dreptul de a beneficia gratuit de servicii de informare şi consiliere şcolară, profesională şi psihologică”. 

50,55% dintre elevii care au beneficiat de consiliere psihopedagogică sunt de părere că aceasta nu i-a ajutat deloc

 

Subiecte în articol: educatie elevi drepturi CNE
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri