În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ declin al lucrărilor de construcţii în iulie, comparativ cu perioada similară din 2023, a fost în Slovenia (minus 12%) şi Ţările de Jos (minus 7,8%). Urmează Suedia (minus 7,5%), Belgia (minus 7,3%), Slovacia (minus 7,2%), Ungaria (minus 6,2%), Polonia (minus 5,5%), Franţa şi România (ambele cu minus 5,1%).
Pe de altă parte, cel mai important avans a fost consemnat în Bulgaria şi Spania (ambele cu 2,5%), Cehia (2%) şi Portugalia (1,7%).
De asemenea, lucrările de construcţii au crescut cu 0,2% în UE şi au rămas stabile în zona euro, în iulie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,3% în UE şi de 0,6% în zona euro.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai important avans în iulie, comparativ cu luna precedentă a fost în Belgia (7,7%), Cehia (6,8%) şi Slovenia (3,2%), iar cel mai sever declin în Franţa (minus 2,2%), Slovacia (minus 1,6%) şi Ţările de Jos (minus 1,3%). România a raportat un avans de 1% în iulie, după o creştere de 0,8% în iunie, potrivit Eurostat.
Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în iulie 2024 volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 2,5%, faţă de iulie 2023. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-16,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-1,6%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 23,5%.
Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-23,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,2%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 5,2%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 2,3% în luna iulie, în ritm anual. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de reparaţii curente (-14,9%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,6%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 17,3%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+1,7%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 23,6%, respectiv cu 3,9%.
În schimb, faţă de luna precedentă, în luna iulie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută, cu 0,1%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+17,7%). Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 2,3%, respectiv cu 2%.
Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti şi la clădirile rezidenţiale, cu 0,1% fiecare. Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,1%.
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%, datorită avansului consemnat la lucrările de reparaţii capitale (+16,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,5%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 3,8%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-1,9%), la clădirile rezidenţiale (-1,6%) şi la construcţiile inginereşti (-1,2%).
AGERPRES