Jurnalul.ro Ştiri Observator România va produce arme la standard NATO. La Cugir este creată de la zero o armă de asalt

România va produce arme la standard NATO. La Cugir este creată de la zero o armă de asalt

de Redacția Jurnalul    |   

Arma de asalt de calibru 5,56 mm pe care Fabrica de Arme Cugir doreşte să o dezvolte, un proiect iniţiat în urmă cu mai bine de un deceniu, se află în faza de prototip industrial finalizat, urmând să intre la omologare conform standardului NATO.

Directorul general al Fabricii de Arme Cugir, Radu Coroamă, a oferit, joi, presei mai multe detalii despre arma de asalt de calibru 5,56 mm dezvoltată în colaborare cu firma Stimpex.

"Este în faza de prototip industrial finalizat, adică s-a stabilit toată configuraţia armei, au fost testele specifice fazei de prototip. Au fost parcurse toate. S-au mai făcut mici modificări, mici ajustări. În momentul de faţă se execută o nouă armă de la zero, adică toate piesele sunt uzinate şi se stabileşte procesul tehnologic pentru fabricaţia în serie a armei. Aceasta va intra în omologare. Este o omologare conform standardului NATO D 14. După care, aceasta va putea fi ofertată forţelor sistemului naţional de apărare, partenerilor NATO şi oricăror doritori", a spus Radu Coroamă.

Directorul general a menţionat că faza de omologare o să parcurgă un interval de timp de şase luni. "Cel puţin aşa ne-am impus ca program de parcurgere a omologării", a spus acesta.

Coroamă a subliniat că este un proiect la care s-a muncit mult. "Au fost trei încercări până s-a ajuns la proiectul ăsta final, e păcat să irosim atâta muncă şi vrem să-l ducem la bun sfârşit", a afirmat directorul general.

Discuţiile despre o nouă armă de asalt produsă la Cugir sunt vechi, subiectul fiind reluat, de-a lungul timpului, în cadrul vizitelor efectuate în Alba, de mai mulţi miniştri, atât de la Apărare, cât şi de la Economie.

Încă din 2011, conducerea societăţii de atunci vorbea despre încheierea unui acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui program naţional privind realizarea produsului "Arma de asalt calibrul 5,56 mm X 45 cu muniţia aferentă". Noua armă era prezentată ca un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toată arma - cu lunetă, cu lanternă.

În urmă cu doi ani, ministrul Economiei de la acea vreme, Florin Spătaru, a declarat, la Alba Iulia, că în cadrul unei vizite pe care a efectuat-o la Fabrica de Arme Cugir le-a solicitat reprezentanţilor acesteia să continue proiectul legat de realizarea unei arme de asalt, astfel încât să poată fi prezentat acest produs Ministerului Apărării şi să se intre cu el în procedură de testare.

"Fabrica de Arme Cugir îşi va asuma costurile şi etapele de testare pentru a putea fi finalizat şi pentru a putea veni cu acest produs către Ministerul Apărării Naţionale şi să intrăm în procedură de testare", a afirmat la acel moment ministrul Spătaru, potrivit AGERPRES

„Vom produce în România arme la standard NATO.”

„La Cugir, Uzina Mecanică și Fabrica de Arme împlinesc 225 de ani de activitate. Știu că ambele companii au viitor pentru că vom produce în România arme la standard NATO.

Din păcate în decursul istorie recente fabrica a fost împărțită în două rezultând Fabrica de Arme Cugir care a beneficiat de un contract cu clauză de exclusivitate pentru vânzarea armelor pe piața americană și Uzina Mecanică Cugir, producătoare de muniție și mitraliere calibru 12,7 și 14,5.

Ambele companii au avut sume egale pentru modernizare, în timp ce la UM Cugir investițiile se văd, societatea reușind să plătească toate datoriile către stat și să achiziționeze liniile automatizate de producere a muniției calibru NATO, să făcă noi angajări, la FAC vechea conducere a pierdut timpul uitându-se cum scad comenzile din SUA.

Astăzi, noua conducere FAC ne-a prezentat planurile pentru modernizarea uneia dintre hale care va putea primi transfer de tehnologie de la parteneri. Am discutat și cu reprezentanții sindicatelor despre aceste planuri pentru că există o stare de îngrijorare. I-am asigurat că anul acesta, prin nucleu, vor fi plătite toate salariile și că vom face tot ceea ce ține de noi, pentru a avea continuitate și la începutul anului viitor.

Două fabrici comparabile au situații diferite datorită/din cauza performanței /lipsei de performanță ale echipelor manageriale. Cei care nu trebuie să sufere sunt oamenii, cea mai valoroasă resursă a oricărei companii. Împreună am găsit soluții și tot împreună vom face din nou performanță la FAC", a declarat ministrul Economiei, Radu Oprea.

Subiecte în articol: arme cugir NATO
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri