Sclavia modernă este tot mai prezentă şi, totuşi, neobservată, ascunsă sub ochii noştri şi plină de consecinţe grave pentru oamenii care au vrut doar să muncească. Românii pleacă tot mai mult peste graniţă, goniţi de condiţiile din ţară, de salariile mici şi preţurile mari, însă nu toţi au parte de un viitor fericit în afara ţării de origine.
The Guardian a prezentat povestea lui Sandu Laurenţiu, un angajat al unei spălătorii auto din estul Londrei. Într-o noapte de august a anului 2015, Laurenţiu se spăla în apartamentul plin cu şobolani oferit de angajatorul său. Shaip Nimani, în vârstă de 53 de ani, din Kosovo, s-a conectat ilegal la reţeaua de electricitate şi a improvizat instalaţia, fără să izoleze firele. În timp ce îşi făcea duş, Laurenţiu a fost electrocutat şi a murit.
Moartea lui Laurenţiu, în vârstă de 40 de ani, a readus în centrul atenţiei îngrijorarea faţă de condiţiile din miile de spălătorii auto din Marea Britanie. Preţurile sunt mici, cinci lire pentru a ţi se spăla maşina, iar condiţiile angajaţilor, majoritatea imigranţi, corespund cu aceste preţuri. Astfel, pentru cele cinci lire, angajaţii sunt exploataţi: muncesc cel puţin 12 ore pe zi, şapte zile pe săptămână, iar de cele mai multe ori sunt angajaţi fără contract de muncă.
Nimani a fost condamnat la patru ani de închisoare, după ce a pledat vinovat pentru omor din culpă, anul trecut. Cu toate acestea, la trei ani de la moartea lui Laurenţiu, sclavia modernă încă este prezentă, vizibilă şi ignorată de cei din jur.
În urma calculelor, autorităţile britanice au ajuns la concluzia că o spălătorie auto care cere mai puţin de şase lire ar putea avea în spate sclavia modernă.