Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românul toacă aproape 90% din cât câştigă

Românul toacă aproape 90% din cât câştigă

de Valentin Gros    |   

Veniturile totale medii lunare realizate în România s-au cifrat, în trimestrul 3 din 2018, în termeni nominali, la 4.454 lei pe gospodărie şi 1.713 lei pe persoană, informează Institutul Naţional de Statistică (INS). Cheltuielile totale pe gospodărie au fost de 3.891 lei, iar pe persoană – de 1.497 lei, acestea reprezentând 87,4% din nivelul veniturilor.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.090 lei lunar pe gospodărie (1.573 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 364 lei lunar pe gospodărie (140 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,0% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,0%), veniturile din agricultură (2,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%).

Veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă, pentru care nu există obligaţia de restituire, şi veniturile în natură (evaluate în lei).

Unde se duc finanţele

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate cumpărării sau construcţiei de locuinţe, cumpărării de terenuri şi a echipamentului necesar producţiei gospodăriei, cumpărării de acţiuni etc, deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (de numai 0,6%).

Cheltuielile băneşti reprezintă 92,2% din total, iar contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii – 7,8%

Veniturile în natură au avut o pondere de 8,2% din total. Această categorie cuprinde, în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,8%).

Românii, liderii UE la banii daţi pe mâncare

Românii sunt europenii dau cea mai mare parte a banilor pe mâncare și băutură non-alcoolică – 27,8% din cheltuielile totale de consum, după cum arată datele oficiului de statistică Eurostat. Media Uniunii Europene este de 12,2%.

Cel mai puţin alocă în această direcţie olandezii (11,4%), finlandezii (11,6%), maltezii (12,1%). După România, ţări cu pondere mare a hranei şi băuturilor non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum sunt Lituania (21,6%), Estonia (20,3%), Bulgaria (19,2%) şi Ungaria (18,2%).

Explicaţie foto: Salariile constituie cea mai mare sursă a veniturilor (67% din total), pe locul următor clasându-se prestaţiile sociale (18%)

Subiecte în articol: venituri romani
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri