Jurnalul.ro Ştiri Observator Rujeola, una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor. OMS, alarmată de situația vaccinării în România

Rujeola, una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor. OMS, alarmată de situația vaccinării în România

de Monica Cosac    |   

Scăderea ratei vaccinării a condus la epidemii de rujeolă şi rubeolă, la nivelul regiunii europene, care ar fi putut să fie prevenite, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii(OMS), subliniind că aceasta este, în prezent, una dintre principalele provocări la nivel de sănătate publică. Riscul copiilor sub 5 ani de a dezvolta complicaţii grave şi chiar de a deceda din cauza acestor boli este foarte ridicat, mai spun specialiştii OMS, avertizându-i pe părinţi să se informeze din surse avizate, pentru a nu pune în pericol viaţa celor mici.

Potrivit specialiştilor OMS, imunizarea este un factor important în procesul de prevenţie a unui număr semnificativ de boli transmisibile, a dizabilităţii şi chiar a decesului. România, însă, se află pe lista ţărilor în care, în ultimii ani, a scăzut îngrijorător de mult rata de vaccinare, sub cea recomandată, de 95%, arată statisticile. Scăderea ratei vaccinării a condus la epidemii care, altfel, ar fi putut să fie prevenite, conform specialiştilor.

Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunţat, ieri, la începutul Săptămânii Europene a Imunizării (SEI), că o situaţie alarmantă este epidemia de rujeolă, cu care se confruntă şi ţara noastră.

“Rujeola este una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor. În 2015, pe plan global s-au înregistrat 134.200 de decese asociate rujeolei. Totuşi, prin imunizare împotriva rujeolei, între 2000 şi 2015 au fost prevenite aproximativ 20,3 milioane de decese”, mai spun reprezentanţii OMS, avertizând că riscul copiilor sub 5 ani de a dezvolta complicaţii serioase şi chiar de a deceda din cauza bolilor prevenibile prin vaccinare este foarte ridicat.

 “Deşi rujeola este una dintre cele mai periculoase boli prevenibile prin vaccinare, rata acoperirii cu vaccinul împotriva rujeolei, a rubeolei şi a oreionului (RRO) dozele 1 şi 2 s-a modificat considerabil, în perioada 2005 - 2015, în România. Dacă din 2005 până în 2008, rata vaccinării cu RRO 1 şi RRO 2 se afla la peste 95%, în anul 2009, vaccinarea cu RRO 2 a scăzut sub 95%, rămânând însă peste limita de 90%. Din 2010, rata vaccinării împotriva acestor boli transmisibile s-a aflat constant sub 95%, iar în 2015 aceasta a scăzut dramatic: la 85,8%, în cazul vaccinului RRO 1 şi la 67%, în cazul vaccinului RRO 2”, se arată în mesajul OMS.

Părinţii sunt avertizaţi, totodată, că trebuie să se informeze despre vaccinare din surse avizate, pentru a nu pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa celor mici.

Vaccinul RRO lipseşte, autorităţile se fac că plouă

În România, rujeola a ucis deja 22 de copii, iar numărul cazurilor confirmate se apropie vertiginos de 5.000. În ciuda acestei situaţii alarmante, Ministerul Sănătăţii nu a asigurat o aprovizionare eficientă cu vaccinuri RRO, în zece judeţe stocul fiind epuizat încă din februarie.

În timp ce copiii au rămas fără vaccinuri, distribuitorii de medicamente au notificat Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Mediale (ANMDM) că scot de pe piaţa din România aproape 4.000 de doze de vaccine împotriva rujeolei, şi asta doar în ultimele săptămâni.

Însă, autorităţile responsabile au preferat tot timpul să arate cu degetul către campanile anti-vaccinare, în loc să se sigure că vaccinurile nu mai ies din ţară. Abia în acest weekend, după ce scandalul a izbucnit în presă, Ministerul Sănătății a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri şi de notificare a Comisiei Europene. “Prin Agenţia Naţională a Medicamentului am notificat toţi distribuitorii şi am oprit toate cantităţile de vaccin în depozite”, a declarat, ieri, ministrul Sănătăţii Florian Bodog.

Cu toate că rujeola este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare, în România numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă până pe 21 aprilie era de 4.881, din care 22 de decese, arată ultimele date ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ultimul copil decedat este un bebeluş de doar câteva luni.

Subiecte în articol: vaccin copii oms romania rujeola
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri