Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia va desfășura arme nucleare tactice la granița Belarusului cu NATO

Rusia va desfășura arme nucleare tactice la granița Belarusului cu NATO

de Redacția Jurnalul    |   

Rusia va desfășura arme nucleare tactice la granița de vest a Belarusului, a spus Boris Grîzlov, ambasadorul Moscovei la Minsk, citat de Unian.

Armamentul "va fi instalat mai aproape de graniţa de vest a Uniunii statale (Rusia-Belarus) pentru a extinde capacitatea noastră de apărare, şi se va face indiferent de întreg zgomotul Europei şi SUA", a precizat acesta. 

Totodată, diplomatul rus a precizat că și Statele Unite a instalat arme nucleare în Italia, Olanda, Belgia, Germania și Turcia, astfel că decizia Moscovei vine pentru a echilibra situația. 

"Rusia şi Belarus sunt teritorii ale unei Uniuni statale, legală între altele, spre deosebire de teritoriul țărilor în care SUA îşi desfăşoară armele nucleare", a punctat Grâzlov, fără a preciza în apropierea cărui stat vor fi plasate acestea, dar agenția Unian transmite că ar fi vorba de Polonia. 

Belarusul are o frontieră lungă de circa 1.250 de kilometri cu Polonia, Letonia și Lituania, state membre NATO. 

Boris Grîzlov a fost anterior ministru de Interne și președinte al Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului de la Moscova. 

Și Vladimir Putin a anunțat, săptămânile trecute, că Rusia va instala arme nucleare tactice pe teritoriul țării vecine. 

În acest scop, Rusia construiește instalații de stocare a armelor nucleare tactice în Belarus până la 1 iulie, potrivit liderului de la Kremlin. Totodată, avioanele de luptă ale Belarusului au fost modernizate de către Rusia pentru a putea transporta capacitățile nucleare. 

Uniunea statală Rusia-Belarus a fost încheiată în 1997 în domeniile politic, economic și militar. 



 

Subiecte în articol: Rusia belarus arme nucleare tactice nato
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri