Unii cetățeni americani au ajutat cu bună știință guvernele străine „să semene, să promoveze și să adauge credibilitate narațiunilor care servesc intereselor actorilor străini.”, a anunțat Biroul Directorului Serviciului Național de Informații al SUA, în ultima sa actualizare privind securitatea alegerilor.
„Alte persoane din SUA au fost păcălite să ajute actorii străini.”, mai susțin surse din serviciile de informații americane.
„Publicul american ar trebui să știe că o mare parte a conținutului pe care îl citește online - în special pe rețelele de socializare - ar putea fi propagandă străină, chiar dacă pare să provină de la compatrioți americani sau din Statele Unite.”, a avertizat un oficial din cadrul Biroului Directorului Serviciilor Naționale de Informații, care a vorbit cu reporterii sub rezerva anonimatului, în conformitate cu normele stabilite de agenția sa.
Rusia continuă să reprezinte cea mai mare amenințare atunci când vine vorba despre dezinformare în cazul alegerilor, sunt de părere autoritățile de la Washington, în timp ce există indicii că Iranul își extinde eforturile, iar China procedează cu prudență în privința scrutinului pentru Casa Albă, de anul acesta.
Kremlinul, motorul dezinformării, trage cu Trump
Moscova apelează la americani naivi, insuficient de informați, și la firme comerciale de relații publice din Rusia pentru a răspândi dezinformări cu privire la cursa prezidențială din SUA, au dezvălui oficiali de rang înalt din serviciile de informații, detaliind cele mai recente eforturi ale rușilor de a modela opinia publică înainte de alegerile din 2024.
Deși oficialii de la Washington, care au oferit presei informații, luni, în mare parte sub rezerva anonimatului, nu au invocat numele candidaților la președinția SUA, comentariile lor au arătat clar că sunt de părere că Rusia încearcă să îl ajute pe candidatul republican Donald Trump, în timp ce Iranul încearcă să submineze candidatura acestuia.
„Agenții ruși, în special, au întreprins eforturi pentru a construi și a utiliza rețele de «personalități» americane și occidentale, în vederea creării și a diseminării de narațiuni favorabile Rusiei.”, susțin oficiali ai Biroului Directorului Serviciilor Naționale de Informații.
„Acești actori încearcă să susțină un candidat la președinție, pe lângă influențarea rezultatelor electorale ale Congresului, să submineze încrederea publică în procesul electoral și să exacerbeze diviziunile socio-politice.”, au mai precizat aceleași surse. Agențiile de informații americane au constatat că Rusia a încercat să îl susțină pe Trump, în 2016 și 2020.
Serviciile secrete au observat, de asemenea, externalizarea, de către Kremlin, a unor firme de marketing și de relații publice pentru a modela opinia publică din SUA, a declarat un oficial din cadrul Biroului Directorului Național al Serviciilor de Informații.
Grupurile legate de Kremlin angajează din ce în ce mai mult firme de marketing și comunicare aflate în Rusia pentru a externaliza o parte din munca de creare a propagandei digitale. Aceste firme au capacitatea de a șterge urmele care ar putea duce la sursa reală, sunt mai rapide și întâmpină mai puține obstacole birocratice decât agențiile guvernamentale.
Două firme rusești au fost sancționate de către administrația SUA la începutul acestui an pentru crearea unor site-uri web false, menite să se dea drept organizații media guvernamentale din Europa. Bineînțeles, site-urile răspândeau principalele dezinformări ale Kremlinului.
Firmele de acest fel creează platforme de influență, care îi implică discret pe americani și adaptează conținutul, mascând, în același timp, implicarea și dezinformarea Rusiei.
Dezinformarea se poate axa pe candidați, pe vot sau pe chestiuni care fac deja obiectul unor dezbateri în SUA, cum ar fi imigrația, criminalitatea sau războiul din Gaza.
Americanii cad în plasa „actorilor răi”
Cu toate acestea, scopul final este de a-i determina pe americani să răspândească dezinformarea rusă, fără a pune la îndoială originea acesteia.
Potrivit oficialilor de la Washington, oamenii sunt mult mai predispuși să aibă încredere și să redistribuie informații despre care cred că provin dintr-o sursă internă.
Site-urile web false concepute pentru a imita posturile de știri americane și profilurile de social media generate de inteligența artificială sunt doar două metode.
În unele cazuri, americanii și companiile de tehnologie și mass-media americane au amplificat și au repetat în mod voluntar mesajele Kremlinului.
„Actorii de influență străini devin din ce în ce mai buni în a-și ascunde urmele și în a-i determina pe americani să le facă treaba.”, a declarat un oficial al Biroului Directorului Serviciilor Naționale de Informații, care a vorbit, luni, alături de oficiali ai FBI și ai Departamentului pentru Securitate Internă.
Senatorul Mark Warner, președintele Comisiei de Informații a Senatului, afirma, luna trecută, că se teme că SUA ar putea fi mai vulnerabile la dezinformarea străină în acest an decât a fost înainte de alegerile din 2020. Luni, el a declarat că avertismentul oficialilor serviciilor de informații arată că alegerile din SUA sunt „în vizorul actorilor răi din întreaga lume”.
„De asemenea, în mod îngrijorător, situația subliniază măsura în care actorii străini - și în special Rusia - se bazează atât pe americanii naivi, cât și pe cei conștienți, pentru a promova în Statele Unite narațiuni de orientare străină.”, a afirmat Warner, democrat din Virginia.
Ca măsură contra acestei amenințării, oficialii americani care urmăresc dezinformarea străină pe teritoriul SUA susțin că au emis până în prezent, în ciclul electoral 2024, de două ori mai multe avertismente candidaților politici, liderilor guvernamentali, birourilor electorale și altor persoane vizate de grupuri străine decât au făcut-o în ciclul 2022.
Deși nu au dezvăluit câte semnale de alarmă au fost emise sau cine le-a primit, oficialii au declarat că această creștere semnificativă reflectă interesul sporit pentru cursa prezidențială din partea adversarilor Americii, precum și eforturile îmbunătățite ale administrației de la Washington de a identifica pericolele și de a avertiza în privința unor astfel de amenințări.
Avertizările sunt date pentru ca țintele să poată lua măsuri pentru a se proteja și pentru a clarifica situația, dacă este necesar.
Reorientare toxică
De asemenea, Rusia și alte țări se orientează rapid pentru a exploata unele dintre evoluțiile recente din cursa prezidențială americană, inclusiv tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump, precum și decizia actualului șef al Casei Albe, Joe Biden, de a se retrage din cursă, în favoarea vicepreședintelui său, Kamala Harris.
În urma atacului asupra lui Trump, spre exemplu, agențiile ruse de dezinformare au amplificat rapid afirmațiile potrivit cărora retorica democrată a condus la împușcare sau chiar teorii ale conspirației nefondate, ce sugerează că Biden sau guvernul ucrainean au orchestrat tentativa.
„Aceste voci proruse au încercat să lege tentativa de asasinat de războiul continuu al Rusiei împotriva Ucrainei.”, a avertizat „Digital Forensic Research Lab”, din cadrul Consiliului Atlantic din SUA, care urmărește dezinformarea rusă.
Oficialii serviciilor de informații au stabilit în trecut că propaganda rusă părea concepută pentru a-l sprijini pe Trump, iar oficialii au declarat luni că nu au modificat această evaluare.
Erodarea sprijinului pentru Ucraina rămâne un obiectiv principal al dezinformării rusești, iar Trump l-a lăudat în trecut pe președintele rus, Vladimir Putin, și este considerat mult mai puțin favorabil NATO.
China – mai temperată, Iranul – dezlănțuit
În mod similar cu Moscova, guvernul chinez a colaborat cu o companie de tehnologie cu sediul în China pentru a-și îmbunătăți „operațiunile secrete de influență, inclusiv pentru a crea mai eficient conținut care se conectează cu publicul local.”, a afirmat, tot sub acoperirea anonimatului, un oficial al serviciilor americane de informații, refuzând să numească însă compania implicată.
Deși China a organizat o amplă campanie de dezinformare înaintea recentelor alegeri din Taiwan, gigantul asiatic a dat dovadă de mult mai multă prudență în privința cursei electorale din SUA.
Beijingul ar putea utiliza însă dezinformarea pentru a viza alegerile pentru Congresul SUA, mai exact pe candidații considerați periculoși pentru interesele fundamentale ale Chinei.
Unul dintre oficialii americani a precizat că acest lucru s-a întâmplat, de altfel, în alegerile intermediare din 2022, atunci când au fost luați la țintă membri ai ambelor partide politice. Nu se așteaptă însă ca Beijingul să încerce să influențeze cursa prezidențială.
Cu toate acestea, actorii de influență afiliați Chinei continuă să utilizeze rețelele sociale pentru a semăna diviziuni în SUA și a prezenta democrațiile ca fiind „haotice”.
Interpelat de reporteri, Xie Feng, ambasadorul Chinei în SUA, a declarat luni că guvernul său nu intenționează să interfereze cu politica americană.
În privința Iranului, un alt adversar declarat al Washingtonului, acesta a adoptat o poziție mai agresivă. Un oficial american din serviciile de informații a dezvăluit luni că Iranul dorește să influențeze alegerile, așa cum a făcut-o în 2020, după ce Trump a renunțat unilateral la un acord nuclear internațional cu Teheranul, a impus sancțiuni severe Republicii Islamice și a ordonat uciderea unui general iranian de rang înalt.
Iranul se opune candidaților susceptibili de a crește tensiunea cu Teheranul, a precizat sursa, în condițiile în care această descriere i se potrivește perfect lui Donald Trump
Directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, declara la începutul acestei luni că guvernul iranian a sprijinit în secret protestele americanilor față de războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza. Grupuri legate de Iran s-au dat drept activiști online, au încurajat protestele și au oferit sprijin financiar unor grupuri de manifestanți, a spus Haines.