Jurnalul.ro Sport eXtrasport Istoria se repetă! Rusia dezvăluie planurile de a lansa Jocurile Mondiale ale Prieteniei în 2024

Istoria se repetă! Rusia dezvăluie planurile de a lansa Jocurile Mondiale ale Prieteniei în 2024

de Redacția Jurnalul    |   

Ministrul rus al Sporturilor, Oleg Matytsin, l-a informat pe președintele țării, Vladimir Putin, despre planurile de a lansa propria serie de evenimente internaționale, inclusiv "Jocurile Mondiale ale Prieteniei" anul viitor, la scurt timp după încheierea Jocurilor Olimpice de la Paris.

Găzduirea propriilor evenimente a fost un subiect obișnuit de discuție atunci când Rusia a fost înlăturată din sportul internațional, cu un eveniment de înlocuire a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022 de la Khanty-Mansiysk, la care au participat cinci țări, iar planurile continuă pentru organizarea unor Jocuri ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), cu o potențială ediție inaugurală la Kazan.

Sportul internațional a fost discutat la o ședință de guvern organizată de Putin, unde Matytsin a subliniat speranțele pentru ceea ce el a catalogat drept Jocuri Mondiale ale Prieteniei.

"Propunem să intensificăm practica organizării de competiții într-un format deschis, cu invitația țărilor partenere", a declarat Matytsin, potrivit site-ului oficial al Kremlinului, citat de insidethegames.

"Continuăm să îndeplinim instrucțiunile dumneavoastră [ale lui Putin] de a organiza Jocurile Mondiale ale Prieteniei în toamna anului 2024.

"Considerăm că este necesar să folosim la maximum resursele organizațiilor publice și de stat, atât rusești, cât și internaționale, pentru desfășurarea cu succes a Jocurilor, care ar trebui să aibă loc în mod regulat în viitor".

Printre cei care au legătură cu organizarea evenimentului se numără Alexey Sorokin, fostul director executiv al Comitetului Local de Organizare a Cupei Mondiale de Fotbal din 2018, desfășurată în Rusia.

Un eveniment multi-sportiv cunoscut sub numele de Jocurile Prieteniei a fost organizat în Uniunea Sovietică, cu participarea a opt dintre aliații săi în 1984, eveniment privit pe scară largă ca o alternativă la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, din cauza boicotului condus de Moscova.

Acesta a urmat unui boicot condus de americani la Moscova 1980.

În 1986, Ted Turner, mogulul televiziunii americane și fondatorul CNN, a lansat Jocurile Bunăvoinței, care au fost considerate pentru scurt timp un rival serios al Jocurilor Olimpice.

Prima ediție a avut loc la Moscova, iar ulterior au fost organizate la Seattle în 1990, Sankt Petersburg în 1994, New York în 1998 și Brisbane în 2001, înainte de a fi anulate din cauza audiențelor scăzute la televiziune.

Pentru a încerca să evite noi boicoturi, Carta Olimpică a fost modificată în 1999 pentru a obliga toate Comitetele Olimpice Naționale să trimită o echipă la Jocurile Olimpice de vară.

Guvernul Ucrainei a criticat dur recomandările actualizate ale CIO privind Rusia și Belarus și a amenințat că va boicota calificările de la Paris 2024 la care participă sportivii lor și că va retrage statutul federațiilor naționale care concurează împotriva lor.

CIO a afirmat că "nu este de competența guvernelor să decidă ce sportivi pot participa la ce competiții internaționale" și a catalogat criticile la adresa poziției sale drept "deplorabile", însă opoziția semnificativă față de includerea Rusiei și a Belarusului în sport rămâne în special în Europa.

Criticii ruși au susținut că condițiile stabilite sunt "discriminatorii", dar CIO insistă că a "găsit o cale de mijloc".

De asemenea, CIO a subliniat că nu a fost luată încă o decizie finală privind Paris 2024, dar federațiile internaționale au fost împărțite în ceea ce privește răspunsul lor la recomandările actualizate.

De la anunțul CIO, sporturi precum tir cu arcul, canotaj, ciclism, scrimă, judo, pentatlon modern, tir, skateboarding, tenis de masă, taekwondo, triatlon și lupte au ridicat interdicțiile generale, dar atletismul, badmintonul, baschetul, echitația, escalada sportivă și surfingul și-au menținut măsurile.

Putin a abordat situația în cadrul ședinței de Guvern, susținând că unii oficiali sportivi aduc prejudicii Mișcării Olimpice.

"Sportivii noștri participă la competiții sportive internaționale și intenționează să participe la diverse competiții internaționale", a declarat în cadrul reuniunii liderul rus, căruia CIO i-a retras anul trecut Ordinul Olimpic pe care îl primise în 2001.

"Acum nu voi vorbi despre ce și cum fac în acest sens oficialii sportivi internaționali, care adesea, din păcate, neglijează principiile olimpismului.

"Ei bine, Dumnezeu să-i binecuvânteze, ei nu fac decât să dăuneze acestei Mișcări Olimpice internaționale".

Matytsin a discutat, de asemenea, despre ambițiile pentru o ediție inaugurală a Jocurilor BRICS, care va avea loc în Rusia în 2024, împreună cu partenerii Brazilia, India, China și Coreea de Sud, și a dezvăluit că 250 de atleți ruși vor concura la Jocurile de tineret ruso-chineze din Chongqing, care vor avea loc între 21 și 27 mai.

"Situația de astăzi confirmă importanța și necesitatea consolidării în continuare a agendei sportive în cadrul asociațiilor interstatale, cum ar fi CSI [Comunitatea Statelor Independente], OCS și BRICS, care nu sunt supuse sancțiunilor și restricțiilor din partea structurilor sportive internaționale", a declarat el.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Rusia Jocurile Mondiale ale Prieteniei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri