Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Serghei Lavrov exclude repetarea 'crizei rachetelor' în Venezuela

Rusia: Serghei Lavrov exclude repetarea 'crizei rachetelor' în Venezuela

Situaţia din Venezuela nu va conduce la repetarea 'crizei rachetelor' din 1962 în Cuba, care a pus pe picior de confruntare Rusia şi SUA, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, într-un interviu publicat miercuri de ziarul Moskovski Komsmoleţ, citat de agenţiile de presă EFE şi TASS.

Aşa-numita criză a rachetelor, cunoscută în Rusia drept 'criza din Caraibe', iar în Cuba 'criza din octombrie', a plasat lumea în pragul unui război nuclear după ce URSS a instalat în insulă rachete nucleare capabile să atingă Washingtonul.

'Nu cred că criza din Caraibe se va repeta acum', a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Potrivit lui Lavrov, 'chiar şi ţările care s-au reunit în aşa-numitul Grup de la Lima şi care insistă că soluţia la criza venezueleană o reprezintă plecarea lui Nicolas Maduro au devenit foarte îngrijorate de îndată ce SUA au anunţat că toate variantele sunt pe masă, inclusiv intervenţia militară'.

'Vă garantez că dacă are loc o încercare de intervenţie militară, marea majoritate a ţărilor din America Latină se va exprima imediat şi în mod categoric împotrivă şi va respinge această variantă', a spus el.

Evocând prezenţa militarilor ruşi în ţara din Caraibe, Lavrov a afirmat că Moscova 'nu intenţionează deloc' să transforme Venezuela într-o a doua Sirie.

'Există un acord semnat în 2001 cu Hugo Chavez (privind cooperarea tehnico-militară între cele două ţări). Acesta a fost ratificat de Adunarea Naţională, (prezenţa militarilor ruşi) este total legală şi corespunde tuturor prevederilor Constituţiei Venezuelei', susţine ministrul Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a indicat faptul că, în cadrul acestui acord, Rusia a livrat echipament tehnico-militar Venezuelei. 'Acesta necesită mentenanţă. Acum a venit momentul pentru a efectua aceste lucrări. Nu este nimic mai mult decât atât', a insistat el.

La sfârşitul lunii martie, Rusia a trimis în Venezuela două avioane cu circa 100 de soldaţi, sub comanda generalul-maiorului Vasili Tonkoşkurov, şeful forţelor terestre ruse.

SUA au calificat această desfăşurare drept o 'ameninţare directă' şi au declarat că intenţionează să-şi 'apere' şi să-şi 'protejeze' interesele în regiune.

La rândul său, deputatul în Duma de Stat (camera inferioară) din partea peninsulei Crimeea anexate, Mihail Şeremet, a afirmat miercuri că tocmai SUA sunt cele care contribuie la provocarea 'unei a doua crize în Caraibe', potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, prin intenţia lor de a consolida prezenţa militară a NATO în Marea Neagră, pentru a garanta trecerea liberă a navelor ucrainene prin strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, şi unde în noiembrie trecut s-a înregistrat primul atac naval rusesc împotriva a trei nave militare aparţinând Ucrainei.

AGERPRES

Subiecte în articol: Rusia venezuela criza rachetelor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri