Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii fug pe capete să scape de război. Moscova încearcă să-i intercepteze

Rușii fug pe capete să scape de război. Moscova încearcă să-i intercepteze

de Şerban Mihăilă    |   

Cozile lungi de ruși care vor să scape de chemarea la luptă în Ucraina au continuat să blocheze ieri autostrăzile de la ieșirea din țară, iar Moscova a înființat birouri de recrutare la frontiere, în încercarea de a-i intercepta pe unii dintre ei.

Peste 200.000 de cetățeni ruși au fugit în țările vecine Georgia, Kazahstan, Finlanda și Mongolia, cel mai adesea cu mașina, bicicleta sau pe jos, de când președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a rezerviștilor.

Exodul în masă al bărbaților - singuri sau împreună cu familiile sau prietenii lor - a început pe 21 septembrie, la scurt timp după discursul lui Putin către națiune, și a continuat în toată această săptămână. 

Unii ruși au făcut rost de bilete de avion, al căror preț a crescut vertiginos la cele câteva companii aeriene care mai zboară din Rusia. Cei mai mulți dintre conaționalii lui Putin sunt însă nevoiți să alimenteze mașinile și să se alăture cozilor lungi, care șerpuiesc pe drumurile spre granițe.

Potrivit serviciului online Yandex Maps, blocajul în trafic către Verkhny Lars, punctul de trecere a frontierei cu Georgia din regiunea rusă Osetia de Nord se întindea, la jumătatea acestei săptămâni, pe o distanță de aproximativ 15 kilometri. 

Rețelele de socializare arătau imagini cu sute de oameni mergând pe jos și făcând coadă la punctul de control, după ce polițiștii de frontieră le-au permis să traverseze pe jos. Cozi la fel de lungi erau raportate la unele puncte de trecere în Kazahstan.

Exod fără precedent

La jumătatea săptămânii, Ministerul georgian de Interne anunța că peste 53.000 de ruși intraseră în țară în ultimele zile, în timp ce autoritățile din Kazahstan susțineau că 98.000 au trecut granița. La rândul său, Agenția finlandeză a Poliției de Frontieră declara că peste 43.000 de ruși au sosit în țară, în aceeași perioadă. 

Concomitent, potrivit rapoartelor mass-media citate de AP și Reuters, alți peste 3.000 de ruși au intrat în Mongolia, care are, de asemenea, graniță comună cu Rusia.

Autoritățile din Finlanda au anunțat însă, ieri, că vor închide granița pentru turiștii ruși începând de la miezul nopții, ora locală, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a traficului transfrontalier.

Numărul mare de ruși care intră în Finlanda ar putea pune în pericol relațiile internaționale ale Finlandei, a declarat ministrul de Externe, Pekka Haavisto. Intrarea pentru vizite familiale, precum și pentru muncă și studii, va fi în continuare permisă, a adăugat el.

Kazahstan și Georgia, care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică, ambele oferind - spre deosebire de Finlanda și Norvegia - intrarea fără vize pentru cetățenii ruși, par să fi fost până acum cele mai populare destinații pentru cei care călătoresc pe cale terestră pentru a fugi de convocare. 

Georgia, a cărei susținere pentru Ucraina este vizibilă prin steagurile galbene și albastre ce împodobesc clădirile, precum și prin numeroasele graffiti contra lui Putin și a Rusiei, a fost oarecum reticentă față de afluxul de ruși, mai ales după ce țara a purtat un scurt război cu Moscova, în 2008.

Politicienii din opoziție au cerut guvernului să ia măsuri drastice împotriva rușilor care sosesc, de la introducerea de vize până la interzicerea completă a acestora. Deocamdată, nu s-a luat nicio măsură în acest sens.

Kazahstanul pare mai primitor. De la începutul războiului, națiunea din Asia Centrală, cu 19 milioane de locuitori, s-a distanțat tot mai mult față de aliatul său, Moscova, în special în privința războiului din Ucraina.

La anunțarea numărului de ruși care au trecut granița, ministrul de Interne din Kazahstan, Marat Akhmetzhanov, a declarat că autoritățile nu îi vor trimite acasă pe cei care fug de recrutare, cu excepția cazului în care se află pe lista internațională a urmăriților penal.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a ordonat chiar guvernului său să îi ajute pe rușii care intră în țara sa, „din cauza situației actuale, fără speranță”.

Kremlinul, în mare dilemă

Alexander Kamisentsev, care și-a părăsit casa din Saratov pentru Georgia, a povestit pentru AP scene derulate pe partea rusă a frontierei.

„Totul este foarte înfricoșător - lacrimi, țipete, un număr mare de oameni. Există sentimentul că guvernul nu știe cum să organizeze totul. Se pare că vor să închidă granița, dar în același timp se tem că ar putea urma proteste și îi lasă pe oameni să plece!”, a relatat el. 

În câteva situații, autoritățile ruse au încercat să oprească fluxul, interzicând plecarea unor bărbați și citând legile de mobilizare. De asemenea, s-au răspândit rapid zvonurile că Moscova ar putea închide în curând granițele pentru toți bărbații capabili să lupte.

Osetia de Nord, regiune rusă care se învecinează cu Georgia, a declarat stare de „alertă maximă”, afirmând că ar trebui să fie aduse alimente, apă, stații de încălzire și alte ajutoare pentru cei care au petrecut zile întregi la cozi. 

Aceeași regiune a restricționat apoi intrarea pe teritoriul său a numeroase autoturisme și a înființat un birou de recrutare la punctul de trecere a frontierei Verkhy Lars, au informat agențiile de presă rusești. Unele instituții media au publicat fotografii de la punctul de trecere, care arată o dubă neagră, pe care scrie „birou de înrolare militară”.

Un alt astfel de punct de control de recrutare a fost înființat în Rusia, de-a lungul graniței cu Finlanda, potrivit postului de știri rusesc independent „Meduza”.

Nici rușii nu mai cred în cuvintele lui Putin

Pe 21 septembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, declara că vor fi înrolați doar aproximativ 300.000 de bărbați cu stagiul militar satisfăcut anterior. Au apărut însă informații din diferite regiuni ale Rusiei, potrivit cărora recrutorii au strâns și bărbați care nu corespund acestui criteriu. 

Astfel de relatări au provocat o îngrijorare tot mai mare față de o convocare militară mult mai largă, trimițând valuri de bărbați de toate vârstele și din toate mediile spre aeroporturi și frontiere. 

„Există riscul ca ei să anunțe o mobilizare generală!”, susține un locuitor din Sankt Petersburg, care a ajuns deja în Kazahstan. Bărbatul, care a refuzat să își dea numele din rațiuni de securitate, a mărturisit pentru AP că a petrecut trei zile conducând de acasă până la Uralsk, în nord-vestul Kazahstanului, în apropiere de graniță.

El a spus că afirmațiile lui Putin privind mobilizarea diferă de ceea ce spune decretul său, lăsând loc pentru o interpretare mai largă. „Oamenii sunt îngrijorați că, mai devreme sau mai târziu, va fi anunțată o mobilizare generală și nimeni nu va mai putea trece granițele!”, a concluzionat el.

„Totul se întâmplă din cauza faptului că nu mai putem avea încredere în guvernul nostru, deoarece ne-a spus o mulțime de minciuni!”, susține George Vatsadze, profesionist în marketing, în vârstă de 28 de ani, intervievat de CNN, după ce a trecut granița în Georgia. 

„Auzisem că nu va fi nicio mobilizare, dar șase luni mai târziu suntem aici. Ce se va întâmpla peste încă șase luni? Nu știu și nici nu vreau să aflu!”, adaugă el. 

„Cred că aproximativ jumătate din populația noastră crede că războiul este greșit, dar nu se poate opune, deoarece este periculos. În acest moment, doar spunând acest lucru, mă pun în pericol.”, mai afirmă Vatsadze.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri