Jurnalul.ro Timp liber Calatorii S-a deschis sezonul la cupele de pescuit

S-a deschis sezonul la cupele de pescuit

de Diana Scarlat    |   
S-a deschis sezonul la cupele de pescuit

O nișă importantă pentru turismul din România este pescuitul, iar proprietarii de pensiuni și hoteluri din Delta Dunării au fost primii care au făcut oferte pentru împătimiții acestui sport. Dacă la început pescuitul se făcea pe modelul clasic, iar peștele prins în competiții se lua acasă, acum se mizează mai mult pe valoarea actului în sine, adesea fiind competiții „catch and release”, în care peștele este eliberat, imediat după ce este capturat. Pentru sportul în sine, Delta are oferte speciale, iar mare parte din sezonul de toamnă se bazează pe competițiile dintre pescari. Lunile octombrie și noiembrie sunt deja dedicate cupelor la pescuit, atât pentru profesioniști, cât și pentru începători.

Pionierul competițiilor de pescuit în Delta Dunării este Cornel Găină, proprietarul complexului Cormoran, de la Uzlina, care a organizat primul concurs în anul 1998. „Cupele “Delta Spinning” se fac din 2006, dar prima competiție la pescuit am făcut-o în 1998, iar în anul următor am organizat „American Nautics”. Cupa „Uzlina” a ajuns la cea de-a șaisprezecea ediție”, spune Cornel Găină. Pachetele turistice pentru pescari sunt diferențiate în funcție de locul de pescuit, locul de cazare, numărul de persoane care formează grupul și tipurile de bărci, dar și de distanța dintre locul de cazare și cel de pescuit. Durata optimă pentru pescuit este între patru și șase zile, iar pentru competiții, ofertele sunt diferențiate și în funcție de apartenența pescarilor la anumite asociații, care au regim special. „În unele cazuri există cotizații anuale și pachetul este diferit față de cele pentru alte tipuri de competiții. Există un cost pentru participarea la concurs, care ajunge la 2.400-2.500 de lei pe fiecare echipă formată din două persoane, iar la American Nautics ajunge cam la 4.000 de lei, dar premiile sunt de 30.000 de euro”, mai explică organizatorul concursurilor.

Tipuri de concursuri și reguli

Cupele la pescuit au început, anul acesta, cu o competiție organizată la Crișan, Cupa Deltei Dunării la Știucă, ediția a VII-a, în perioada, 5-7 octombrie, în același timp cu cu „Hidroconstrucția și prietenii”, ediția a V-a, cu două manșe natural, în perioada 5-7 octombrie, la Uzlina. Pestele țintă a fost știuca, iar organizatorul de la Uzlina, Egreta Hidroturism. S-au întrecut în măiestrie 34 de pescari, în 15 echipe de câte două persoane, cu patru arbitri. Urmează Cupa Cormoran – Hidroturism, cu două manșe de incintă, în perioada 12 - 14 octombrie, tot la știucă, organizat de Complexul Cormoran și Egreta Hidroturism, care va avea 44 de participanți, cu 20 de echipe de câte doi pescari și patru arbitri. Cupa Egreta Pro Big 5, ediția a VI-a, cu o manșă natural și o manșă de incintă, se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie, tot la știucă. În perioada 24-26 noiembrie, la competiția organizată de Delta Club Spinning din Tulcea vor fi jur de 40-50 de echipe, în jur de 100 de persoane, iar la American Nautics, care începe pe 4 noiembrie, vor participa în jur de 25-30 de echipe de câte două persoane. Anul acesta se va organiza și Cupa Presei la Pescuit, în perioada 28-31 octombrie, la Uzlina.

Costuri și investiții pescărești

Costurile totale ale pescuitului, mai ales la pește răpitor, sunt mari, mai ales pentru că moda echipamentelor se schimbă de la un sezon la altul, aproape la fel și cu aceleași costuri ca moda vestimentară sau ca tehnologia. „Trebuie să investești mereu în echipamente, pentru că sunt din ce în ce mai performante și, pe de altă parte, nu poți să mergi la pescuit cu ceva ce ai cumpărat anul trecut, să râdă veciinul de tine, că nu știi care sunt ultimele apariții de pe piață”, mărturisește un iubitor al pescuitului în Delta Dunării, participant la mai multe competiții. În rest, un pachet de câteva zile de cazare, la pescuit, pentru o persoană, pornește de la 700-800 de lei, pentru trei zile în Delta Dunării, incluzănd transportul pe apa, de la locul de cazare către locul de pescuit. Prețurile variază în funcție de numărul de zile, numărul de persoane din grup, perioadă, confort și distanțele parcurse pe apă. „Dacă te cazezi la Uzlina, sunt incintele de pescuit în imediata apropiere, dar dacă te duci și te cazezi la Sulina, distanța e ceva mai mare, aici depinde de fiecare pescar în parte, iar oferta este diversificată, la nivelul intregii Delte pentru un turist care vine la pescuit”, explică un pescar.

Ce trebuie să știe noii veniți în club

În afară de regulamentele concursurilor, pescarii trebuie să cunoască foarte bine și legislația, pentru că există riscul de a fi amendați, dacă încalcă regulile Rezervației Biosferei Delta Dunării. Nu se poate pescui oriunde, oricând și oricum. Proprietarii de pensiuni și hoteluri care au organizat până acum concursuri de pescuit au avut grijă să-i și informeze pe participanți, în legătură cu legislația și restricțiile ei, iar și agențiile de turism care vor dori să facă oferte pentru toamna la pescuit în Deltă ar trebui să aibă grijă la informarea corectă a turiștilor pescari. „Un pescar trebuie să fie o persoană foarte informată, cu privire la condițiile de accesare a Deltei, pe zone de pescuit, pe zone de vizitare. În primul rând, foarte important este să nu vină în perioade de prohibiție, iar în al doilea rând, trebuie să cunoască regulile de pescuit în Delta Dunării, să știe ce înseamnă accesul în Delta Dunării, costurile de intrare în rezervație, costurile pentru permisele de pescuit. Site-ul ARBDD oferă informații utile, complete, cu privire la zonele de pescuit, zonele de vizitare. Avem zone strict protejate, unde nu se poate intra în Deltă. Incălcarea duce la o amendă administrativă. Cel mai indicat lucru este accesarea siteului, pentru o informare prealabilă, cu privire la condițiile de intrare și accesare a Deltei Dunării, sub toate apectele, pentru pescuit sau vizitare”, spune Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD).

Un vector important de creștere sau de valorificare a potențialului Deltei Dunării este reprezentat de concursurile de pescuit. Începând cu jumătatea lunii septembrie, până la jumătatea lunii noiembrie, aceste concursuri au o frecvență mare și, prin numărul mare de participanți și prin diversitatea celor care participă, adaugă un plus de vizibilitate acestei zone turistice.

Cătălin Țibuleac, președinte AMDTDD

De ce pescarii preferă concursurile de spinning

Concursurile de pescuit se adresează atât profesioniștilor, cât și începătorilor în spinning. Lideri ai cupelor de spinning în Delta Dunării sunt Complexul Cormoran și Complexul Egreta Hidroconstrucția, la care se adaugă Cupa de pescuit la știucă, de la Crișan și cursurile de pescuit spinning organizare de Complexul Holbina Trei Bibani. Spinning înseamnă pescuitul la răpitor, respectiv știucă și șalău. Spinningul sau concursurile de spinning sunt antrenante, au un alt specific, dau un plus de adrenalină celor care participă la astfel de concursuri, spun pescarii.

Turiștii care vor să pescuiască în Delta Dunării, nu doar cu ocazia concursurilor, trebuie să știe că prețurile sunt, în medie, între 1.000 și 3.000 de lei, pentru patru nopți de cazare, incluzând transportul pe apă, până la locul de pescuit. Este foarte important de urmăries și condițiile meteo, deoarece unele dintre pensiuni se închid, în sezonul rece, neavând sistem de încălzire. Anul trecut, zilele călduroase au prelungit sezonul până în luna decembrie, însă există riscul de răcire bruscă a vremii, chiar din luna octombrie, situație pentru care doar o parte dintre pensiuni și hoteluri sunt pregătite. Ofertele agențiilor de turism sunt puține, nefiind turism de masă, iar informațiile se obțin cel mai adesea direct de la proprietarii spațiilor de cazare, care pot pune la dispoziția turiștilor și bărcile și informațiile necesare.

 

 

Subiecte în articol: pescuit
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri