Antrenați la minus 23 de grade Celsius, în zăpadă sau în zbor cu elicopterul, câinii operaționali din cadrul serviciilor de Salvamont fac pregătiri dure ca să fie gata să salveze oameni prinși de avalanșe sau în situații de dificultate. Imaginea cu unul dintre câini la antrenament în județul Argeș a făcut înconjurul internetului și a impresionat mii de oameni.
Fiecare dintre cei 17 câini pe care îi are Salvamont România în 12 județe trece printr-un antrenament greu zilnic și printr-o examinare anuală. Imaginile surprinse de salvamontiștii argeșeni și care au impresionat în mediul virtual, au fost făcute în timpul pregătirii cățelușei Loca, unul dintre câinii pregătiți acum pentru brevetare.
„Le îngheață zăpada între degete”
Este un Border collie, are un an și două luni și este antrenată să acționeze, indiferent cât de frig este afară.
„Erau minus 23 de grade Celsius afară și, la o asemenea temperatură, ei au probleme de deplasare. Le îngheață zăpada între degete, iar ei trebuie să sape, pentru că așa salvează victimele. Și nu este singura pregătire dură pe care o fac. Practic, totul este greu. Dacă nu îți place, renunți imediat. Acești câini pentru asta trăiesc. Toată viața, un câine operațional așteaptă ca stăpânul lui să îl ia la o salvare”, povestește Ion Sănduloiu, șeful Serviciului de Salvamont Argeș.
Antrenați să reziste zborului cu elicopterul
O altă parte foarte grea a muncii acestor câini este zborul de salvare. Se face cu elicopterul, dar câinele rămâne în exterior. Este dus la destinație, coborât și recuperat la finalul misiunii. Practic, el trebuie să învețe să suporte curenții de aer, dar și gheața care se formează în timpul zborului, și să rămână calm. În antrenamentele lor este folosit un elicopter al Detașamentului Aeromedical. Salvatorii francezi au făcut un calcul al eficienței echipajelor canine, iar rezultatul a fost impresionant.
7 minute versus 4 ore
„Pe un teren de un hectar, a fost așezată o victimă în colțul opus. Echipajul format din om și câine a găsit victima în 7 minute. De cealaltă parte a fost o echipă de 10 oameni cu sonde, iar timpul lor a fost de 4 ore. Este incomparabil ca eficiență, ca șanse de a găsi pe cineva în viață pentru că știm cu toții că, sub zăpadă, timpul este esențial. Suntem într-o perioadă de schimbare a mentalității. Eram singurii care nu foloseau câini”, mai spune Ion Sănduloiu, cel care a și adus în Argeș, și în țară, primul câine de salvare din avalanșe.
„Să fii salvator montan este foarte greu și să îți asumi și un câine este și mai greu. Din ce în ce mai multe persoane își dau seama că sunt eficienți”
Ion Sănduloiu, șef Salvamont Argeș
România are lege pentru câinii salvamontiști. Ei primesc hrană până la moarte, iar conductorul are și el un spor de 20% din venit.