Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Șampoanele care promit minuni nu prea fac minuni

Șampoanele care promit minuni nu prea fac minuni

de Paul Bardasu    |   

Căderea părului este o problemă cu care se confruntă în special bărbații, dar și unele femei, odată cu înaintarea în vârstă. Conform medicului Vasi Rădulescu, în cele mai multe cazuri fenomenul este ireversibil, dar unele persoane pot întârzia acest proces. Dar să vedem care sunt cauzele apariției calviției și ce putem face să ne păstrăm părul pe cap cât mai multă vreme.

1. Ambele sexe pot experimenta căderea părului, principala cauză crezându-se a fi acțiunea unui hormon derivat de testosteron la nivelul foliculului pilos.

2. Este mai frecventă la bărbați, care suferă de calviție temporală și la nivelul vertexului (vârful capului), progresivă, de regulă ireversibilă.

3. Componenta genetică este extrem de importantă: alopecia se transmite îndeosebi pe linie paternă.

4. Părul care cade rapid are de regulă cauze hormonale, de stres sau iatrogene (spre exemplu chimioterapia). Părul care cade în timp îndelungat are cauză genetică.

5. Nu există niciun supliment care să stopeze căderea părului sau să determine apariția firelor noi. Majoritatea tratamentelor promovate peste tot, vitaminele, mineralele de administrat pe cale orală nu au niciun efect demonstrat. Fără o carență certă documentată de medic, suplimentele nu au nicio valoare.

6. O alimentație echilibrată, cu odihnă, hidratare, exerciții fizice regulate contează în menținerea unei stări de sănătate generale, implicit la nivelul părului.

7. Situațiile deosebit de stresante pot declanșa alopecii de traumă, aerate (goluri), chiar totale.

8. Șampoanele care promit minuni nu fac minuni, pentru că acționează puțin pe scalp.

9. Singurul șampon cu efecte benefice poate fi cel cu ketoconazol, însă au fost retrase din cauza unor cazuri (foarte rare) de insuficiență hepatică fulminantă.

10. Spălarea scalpului cu gaz sau alte soluții nu are efecte notabile. Aplicarea de ceapă, ou sau alte ingrediente nu are niciun fundament științific.

11. Raderea scalpului nu stopează căderea părului și nu promovează creșterea mai multor fire de păr.

12. Transplantul de păr reprezintă o soluție la modă și presupune extragerea unor foliculi rezistenți din zonele laterale sau posterioară ale scalpului, ulterior implantarea lor în zonele frontale și în vertex. Este puțin traumatic, rezistent în timp, dar din păcate depinde de părul restant și prețurile nu sunt chiar la îndemâna oricui.

13. Orice afecțiune hormonală, psihologică, dermatologică sau de organ va fi tratată prompt la medicul specialist. Căderea părului poate fi secundară acestor afecțiuni.

14. Informarea corectă vă scutește de bani mulți aruncați pe tratamente naturiste, homeopate sau fanteziste care n-au cum să funcționeze.

 

Și, totuși, există speranță. Tratamente de ultimă generație

Conform medicului, singurele tratamente care ar putea da roade împotriva alopeciei sunt minoxidilul, blocanții de 5-alfa-reductază și unele raze laser speciale.

- Pieptenele sau casca cu laser au aprobare FDA și ar trebui folosite zilnic sau o dată la două zile, în ședințe de 15 minute, pe toată suprafața scalpului. Rezultatele pot varia și nu reprezintă o terapie foarte eficientă.

- Blocanții de 5-alfa-reductază au fost inventați pentru tratarea hiperplaziei de prostată; s-a observat că au efect pozitiv pe stoparea căderii părului și regenerarea foliculilor, dar au și reacții adverse considerabile (depresii, insomnii, libido atenuat). Cel mai utilizat preparat este finasterida.

- Minoxidilul este cel mai răspândit tratament. Se administrează topic, dimineața și seara. Rezultatele se văd în câteva luni, mai ales în alopecia genetică. Oprirea tratamentului duce la pierderea întregului progres, deci, odată început, el va fi continuat toată viața. Soluția topică de minoxidil va fi de 2% pentru femei, respectiv 5% pentru bărbați. Reacțiile adverse la minoxidil includ mătreață, roșeață locală, cefalee, scăderea tensiunii arteriale (minoxidilul este un vasodilatator), palpitații, greutate în respirație, amețeală, hipertricoză (adică păr crescut în alte zone ale corpului). Unele pot fi frecvente. Tratamentul trebuie oprit la apariția lor.

Pe lângă faptul că bărbații cu chelie sunt considerați atrăgători de către femei, conform unor studii ale celebrilor specialiști britanici, aceștia au cel mai mare succes în carieră.

 

 

Nu rata în curând, cu Jurnalul!

Medicina povestită pe înțelesul tuturor, de dr Vasi Rădulescu. O carte care te învață să ai grijă de tine și de cei de lângă tine. Peste 350.000 de exemplare vândute!

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri