Pe vremuri, era prilej de sărbătoare. Acum pare că a devenit o activitate banală. Cert e că o seară la restaurant impune în continuare câteva reguli simple care pot da complet peste cap o întâlnire dacă nu sunt respectate. Fie că este vorba despre un restaurant de top sau un simplu fast-food, nu uitați că felul în care ne comportăm spune enorm despre educația noastră. Și dacă este atât de simplu, de ce să nu facem un efort minim și să ținem cont de șapte reguli simple?
1. Nu puneți telefonul sau geanta pe masă. Este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem la restaurant. Nici telefonul, nici cheia de la mașină nu au ce căuta pe masa pe care urmează să luați prânzul sau cina. Știu, e complicat cu dependența de rețelele de socializare, însă este extrem de nepoliticos și nu ne dorim asta.
2. Nu alegeți vinul în funcție de buget. Banii sunt importanți, însă denotă proastă educație să îi spuneți somelierului sau chelnerului suma, iar el să vă propună vinul în funcție de asta. Mai bine aruncați un ochi pe meniu înainte și ascultați apoi cu atenție recomandările.
3. Învățați să folosiți corect șervetul. Regula este simplă: înainte de masă, șervetul se așază în poală. Dacă în timpul mesei veți merge la toaletă, spre exemplu, șervetul rămâne pe scaun. În schimb, când ați terminat de mâncat, îl veți pune înapoi pe masă, în stânga farfuriei.
4. Nu împărțiți mâncarea. Sună ciudat, nu? Același cod al manierelor ne învață să nu gustăm mâncarea partenerului, oricât de apropiați am fi, atunci când suntem la restaurant. Nu e politicos, însă aici sunt permise abateri de la regulă, mai nou. Desigur, doar când e vorba de un cadru mai relaxat, iar partenerul de masă este o persoană cunoscută.
5. Aveți grijă ce faceți cu tacâmurile. Culmea, mulți adulți spun și acum că sunt derutați când se așază la o masă unde se vor servi mai multe feluri de mâncare, iar numărul tacâmurilor este mai mare decât de obicei. Este extrem de simplu. Tacâmurile se folosesc în ordinea în care sunt aranjate, rând pe rând, de la exterior spre marginea farfuriei. Iar când terminați masa, întotdeauna așezați furculița și cuțitul în farfurie, la fel ca acele ceasului când arată ora 10.20.
6. Nu tăiați mâncarea în bucăți. Niciodată! Poate e mai comod să tăiați friptura în “soldăței” și să folosiți apoi doar furculița, dar dacă nu avem mai puțin de șapte ani, nu există nicio scuză să facem asta. Nu este doar o regulă încălcată, este de prost gust. Nici acasă nu e frumos să procedați astfel, însă aici decizia vă aparține în totalitate.
7. Nu strigați chelnerul! E tentant, mai ales când cel care se ocupă de masa dv. nu este foarte atent, însă e de prost gust. Nici “chelner”, nici “fiți amabil” și, sub nicio formă, “hei, băiete!” nu sunt formule pe care să le strigați în restaurant. Cu răbdare, încercați să îi surprindeți privirea. Dacă aveți senzația că vă ignoră, ridicați mâna dreaptă cu degetul arătător în sus, să-i atrageți atenția.
Pot părea mai dificile la început, însă aceste reguli sunt floare la ureche. Odată citite, ar trebui să vă rămână în minte și să devină obiceiuri. Poftă bună!