Jurnalul.ro Timp liber Culinar Saramura lipovenească de peşte din Marea Neagră

Saramura lipovenească de peşte din Marea Neagră

de Diana Scarlat    |   

Reţetele tradiţionale de saramură de peşte diferă, de la o zonă la alta, în funcţie de specificul local şi de tipurile de peşte care se folosesc. În satele de pescari de la malul mării, saramura se prepară, de cele mai multe ori, după o reţetă veche lipovenească. Are puţine ingrediente, dar multe secrete. Ingredientele sunt: peşte, sare gronjoasă, roşii, ardei gras, lămâie, usturoi şi „ciuşcă” (denumirea locală pentru ardei iute). Peştele trebuie să fie proaspăt, bine curăţat, pe exterior şi pe interior. Sarea gronjoasă se pune pe o tablă încinsă, pe care apoi se frige bine peştele, pe ambele părţi. Apoi, pe aceeaşi tablă se pun legumele feliate (roşiile şi ardeiul gras), apoi usturoiul şi ardeiul iute, care, după coacere, se aşează peste peştele fript. Separat se fierb alte legume tăiate sub formă de cuburi de dimensiuni mici, iar zeama rezultată din fierberea acestora se toarnă peste patul de peşte fript cu legume coapte. Se adaugă felii de lămâie şi, după gust, pătrunjel proaspăt ca ornament. Saramura are cel mai bun gust la câteva ore după ce a fost preparată sau chiar a doua  zi.

Subiecte în articol: Saramura lipovenească de peşte
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri