Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita aglomerația de pe Valea Prahovei. România se poate lăuda cu 189 de pârtii de schi omologate, care însumează 164 de kilometri, dintre care 55 au lungimea mai mare de un kilometru. Cele mai multe pârtii de schi sunt în județele Prahova și Brașov, iar cea mai populară stațiune este Poiana Braşov, mai ales datorită noilor amenajări.
Lărgirea şi prelungirea pârtiilor, precum şi dotarea cu tunuri suplimentare de zăpadă au contribuit la o creștere considerabilă a calității domeniului schiabil. Cea mai lungă pârtie de schi din România pentru începători este Drumul Roşu (4,7 km). Aceasta a fost lărgită pe aproximativ 50% din lungime, în 2012. Pentru schiorii avansaţi, o foarte bună alegere ar putea fi pârtiile Sulinar (2,8 km, de dificultate medie), Lupului (2,6 km) sau Subteleferic (2,2 km), ambele cu dificultate ridicată. Şi pe acestea au fost făcute amenajări importante, în special pentru lărgirea lor și deschiderea unor noi rute de legătură. Schiorii și snowboarderii au la dispoziție o nouă variantă de a ajunge de pe Subteleferic către pârtia Bradul, fără porţiuni plate. Există instalaţiile de cablu moderne, respectiv două telecabine, o telegondolă, două telescaune şi cinci instalaţii de teleschi. Pe al doilea loc în topul popularității sunt pârtiile de la Predeal. Stațiunea are și un număr foarte mare de locuri de cazare şi de petrecere a timpului liber, pentru toate buzunarele. Pârtiile beneficiază de două instalaţii de teleschi şi una de telescaun și există variante pentru toate nivelurile de experienţă: Clăbucet Şcoala, Sosire sau Varianta - pentru începători, Clăbucet (2,1 km) şi Cocoşul ( 2,2 km) - pentru cei de nivel mediu şi Subteleferic (1,2 km) pentru experţi. Și Sinaia, stațiunea regală, este în topul preferințelor românilor, cu cel mai întins domeniu schiabil din țară. Aici sunt 16 pârtii omologate, care însumează peste 16 kilometri. Pârtiile sunt deservite de telecabine, o telegondolă, instalații de telescaun și teleschi, precum și tunuri pentru zapadă artificială și instalații de nocturnă. Cei care aleg vechea stațiune regală pentru o vacanță la schi au la dispoziție și multe posibilități de turism cultural. Palatul Peleș, Casa George Enescu sau Gara Regală sunt doar trei dintre cele mai cunoscute obiective de pe Valea Prahovei. La Sinaia se pot alege pârtiile de dificultate medie, bune pentru exersat, cu pantă lină. Din aceeași categorie sunt și pârtiile de schi din alte zone ale țării, precum Vidra, Păltiniș, Vatra Dornei și Piatra Neamț. La acestea s-a adăugat, cu doi ani în urmă, pârtia de la Câmpulung Moldovenesc.
Pachete turistice mai ieftine și mai scurte
Un studiu realizat de touroperatorul IRI Travel, cu ajutorul partenerilor revânzători din întreaga țară, arată că s-a modificat mult comportamentul turiștilor români, atât față de perioada anterioară pandemiei, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut. „Dintre cei care nu mai pleacă în afară pentru vacanță, 60% se vor orienta către stațiuni montane românești. Am primit foarte multe cereri de ofertă pentru stațiuni cu pârtii precum Azuga, Bușteni, Rânca și Straja. De asemenea, pentru Poiana Brașov sunt foarte multe cereri anul acesta. Față de anul trecut, rezervările au început să se facă din septembrie, pentru vacanța de iarnă, însă continuă și în prezent, pe fondul situației încă neclare, deși rata de incidență COVID este cea mai mică din Europa. Ne așteptăm la o relaxare, în perioada sărbătorilor”, spune Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel. Până la această dată, nivelul de rezervare pentru perioada de Crăciun și Revelion este de circa 70%, față de numai 25-30% în aceeași perioadă a anului trecut, respectiv de 90-95%, cât era în aceeași perioadă din 2019. Pachetele preferate de turiști nu mai sunt cele ieftine, ci românii preferă variante de pachete turistice la hoteluri de patru și chiar cinci stele.