Un cartier rezidențial din capitala Moldovei, Iași. Vile cochete, case cu două, trei etaje. Drum nou, asfaltat, lacrimă. Dimineața, la prima oră trec SUV-uri, limuzine, motociclete clasice. După câteva minute, în mijlocul străzii apare Forica, o iadă, urmată de câteva capre, vaca Joițica și câinele Vasile.
Strada Brândușa din Iași, acolo unde am găsit caprele și vaca, e una veche cu vile noi, unde în plin boom imobiliar majoritatea caselor bătrânești au fost cumpărate și demolate. Mica stână e situată în cartierul ieșean Podu de Fier. Zona e la un pas de Târgu Cucu, altădată inima comercială a orașului, situată și ea la doi de vestita Piața Unirii.
Coborând dinspre Târg printre grădini cu copaci minusculi, îngrijite de echipe de grădinari, și pe lângă „turme” de mașini scumpe, pe partea stângă dai peste o casă cu etaj și o curte din care ies capre. Le mână chiar stâpâna casei – o doamnă cu ochelari de soare și botă ciobănească. Spune că suferă de o boală cronică și are nevoie de lapte de capră, dar și că ele sunt o tradiție moștenită de la bunici.Din două în două ore le duce la păscut pe un spațiu verde și e extraordinar de fericită că o face, cu toate că nu are voie. Legislația împiedică să ai animale de acest fel în oraș. Cu toate acestea, vecinii au căzut la pace cu proprietarii de animale. Așa că după capre vine și nea Roșu cu vaca lui Joițica.
Când trece câte o mașină, doamna strigă la capre, care se aliniază ordonat pe partea dreaptă, lăsând să treacă mașinile scumpe ale cartierului. În zonă locuiesc numai oameni cu stare; unul deține un lanț de restaurante, altul e un fost comerciant de încălțăminte adusă din Germania. Aici stă și un fost primar al Iașiului, dar și un faimos pictor al urbei.
Foto: Cristinel C. Popa