El își acuză foștii colegi de trădare. Demisia din AUR conduce, automat, și la pierderea mandatului de ales local în Consiliul Local al Sectorului 1, for în care există zbateri încrâncenate ale fostei primărițe Clotilde Armand, de la USR, care vrea ca, sprijinită de AUR, să pună mâna pe funcția de viceprimar al Sectorului. La USR, cutremurul politic generat de rezultatele dezastruoase obținute la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie par să vină cu primele consecințe. Elena Lasconi a fost aleasă, ieri, președintele partidului și candidatul la alegerile prezidențiale. Printre primele afirmații făcute în calitatea de nou lider al formațiunii, Lasconi a precizat că „familia este formată din o femeie și un bărbat”.
Horațiu Alexandru Șerb, patronul restaurantului aLa Copac”, din București, devenit, în urmă cu câțiva ani, ținta grupărilor #rezist, și-a dat demisia din AUR, la două săptămâni după ce a fost ales pe lista de consilieri a AUR de la Consiliul Local al Sectorului 1 din Capitală.
Șerb și-a anunțat plecarea din AUR prin intermediul unei postări pe contul său de Facebook. „Vă anunț că, începând de ieri (luni - n.red), sunt secretarul general al Partidului SOS România, în urma votului unanim al Comitetului Național al acestei formațiuni politice, SOS România rămânând singurul partid suveranist autentic din România”, precizează Horațiu Șerb.
Fostul membru al partidului condus de George Simion își explică mutarea politică, acuzând AUR de trădare. „Motivele plecării mele din AUR sunt foarte clare: declarația antinaționalistă semnată de AUR pentru a adera la grupul S.C.R a fost picătura care a umplut paharul multor decizii și mesaje care nu mă reprezintă, ci, dimpotrivă, sunt lucruri împotriva cărora am luptat toată viața. Spre deosebire de comportamentele de trădare făcute de AUR, Partidul SOS România participă îțn Parlamentul European la formarea unui nou grup suveranist autentic, intitulat chiar «Suveraniștii», care nu se dezice de la principiile pentru care a fost votat. Voi rămâne în continuare același naționalist asumat pe care îl cunoașteți”, a adăugat politicianul.
Declarația semnată de Simion, care a dus la această ruptură
Reamintim faptul că, săptămâna trecută, cei șase eurodeputați proaspăt aleși ai AUR din Parlamentul European au aderat la Grupul European al Conservatorilor și Reformiștilor. Însă, pentru a putea face parte din grupul E.C.R., președintele AUR, George Simion, a acceptat să semneze o declarație scrisă, în case asigură că AUR sprijină integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană și frontierele sale recunoscute la nivel internațional.
Acest lucru este considerat drept o trădare a alegătorilor AUR, așa cum reiese și din postarea prin care Horațiu Șerb și-a anunțat demisia din partid, deoarece, în ultimii an, atât George Simon, cât și mai mulți lideri AUR au militat ca Bucovina de Nord să se reunească cu România. Tema a fost folosită chiar și în campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Mai mult, George Simion a precizat, pe rețelele de socializare, că decizia CSAT prin care s-a aprobat donarea către Ucraina a unui sistem Patriot este abuzivă și a cerut ca un astfel de demers să fie decis definitiv doar după alegerea noului președinte al României.
Michael Strauss, purtătorul de cuvânt al Grupului E.C.R., a precizat, însă, că „deputații europeni din AUR au semnat Declarația de la Paris, care stabilește valorile grupului” și că „în plus, ca o condiție de bază pentru aderarea la Grupul E.C.R., liderul partidului AUR, George Simion, a semnat o declarație scrisă în care afirmă că AUR respectă și sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și frontierele sale recunoscute la nivel internațional. Nu există nicio îndoială că Grupul E.C.R. susține pe deplin valorile europene și Ucraina, iar, prin semnarea declarației, AUR a dovedit că face la fel”.
SOS România, parte a unui nou grup, catalogat drept radical
De altfel, prezența AUR ca membru al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European a creat deja valuri. Liderul maghiar, Viktor Orban, a exclus, recent, ca Fidesz, partidul pe care îl conduce, să facă parte din Grupul E.C.R., pentru că acesta a integrat „partidul naționalist românesc AUR”, pe care Orban l-a catalogat drept „antimaghiar”.
Grupul E.C.R. este condus de Partidul Frații Italiei, controlat de premierul Italian Giorgia Meloni. Fidesz s-a retras, în urmă cu doi ani, din Partidul Popular European (PPE) și nu mai face parte, în prezent, din niciun grup la nivel european.
Imediat după această reacție a lui Viktor Orban, proaspătul ales europarlamentar AUR, Claudiu Târziu, a declarat, pentri „Politico”, că familia conservatorilor și reformiștilor europeni este deschisă, în continuare, și pentru Fidesz.
E.C.R. este al treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European, depășind grupul progresiștilor Renew.
După anunțul demisiei lui Horațiu Șerb, inclusiv pentru semnarea de către AUR a angajamentului pro-Ucraina, și Biroul de Presă al Partidului SOS România, formațiune condusă de Diana Șoșoacă, a transmis că „Horațiu Șerb este secretarul general al partidului”. „Comitetul Național al Partidului SOS România, întrunit în data de 24 iunie 2024, la Poiana Brașov, l-a votat în unanimitate pe domnul Horațiu Șerb în calitatea de secretar general al Partidului SOS România. Domnul Horațiu Șerb se va ocupa, dn această calitate, de organizarea și de dezvoltarea teritorială a Partidului SOS România și va gestiona activitățile organizatorice și procedurile legale pe care le implică alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an”, se mai arată în comunicatul citat.
Pe de altă parte, SOS România va face parte, în Parlamentul European, din nou-formatul grup al „Suveraniștilor”. Este vorba despre un grup politic format din 32 de europarlamentari, din opt state. Din acest grup vor face parte SOS România (cu doi membri), AfD – Alternativa pentru Germania, Confederația din Polonia, Se Acabo la Fiesta de Spania, NIKH din Cehia, Hnutie Republika din Slovacia, Mi Hazánk Mozgalom din Ungaria, la care se adaugă și un europarlamentar al partidului francez Reconquete.
Jocurile de la Sectorul 1 se complică și mai mult. Clotilde Armand, tot mai departe de visul de a deveni viceprimar
Prin demisia sa din AUR și înscrierea în partidul Danei Șoșoacă, Horațiu Șerb va pierde și funcția de consilier local la Consiliul Local a Sectorului 1, în care a fost ales în urma scrutinului local din 9 iunie 2024. Această situație poate complica și mai mult formarea unei majorități în acest consiliul local.
Conform Biroului Electoral Central, pentru Consiliul Local al Sectorului 1, Alianța Electorală PSD-PNL a obținut, în 9 iunie, 36,30 la sută din voturi. Foarte aproape, pe locul al doilea, s-a clasat Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), care a obținut 35,66 la sută din voturi.
AUR s-a clasat pe locul al treilea, cu 11,19 la sută din voturi, în timp ce pe a patra și ultima poziție, la limită, a acces în Consiliul Local al Sectorului 1, partidul lui Dacian Cioloș, REPER cu 5,83% din voturi.
Cele 11,02 de procente care au rămas până la totalul de 100% și care provin de la formațiunile care nu au întrunit pragul electoral, vor fi redistribuite, procentual, primelor patru formațiuni. Astfel, după redistribuire, Alianța Electorală PSD-PNL va avea 40,6% din consiliu, Alianța Dreapta Unită 39,88%, AUR 12,72 la sută și REPER 6,77 la sută.
În mandate, acest lucru înseamnă că Alianța PSD-PNL și Alianța Dreapta Unită vor fi reprezentate, fiecare, de câte 11 consilieri din cei 27, AUR va avea trei consilieri, iar REPER doi consilieri. Pentru formarea majorității și desemnarea unui viceprimar, este nevoie de voturile a 14 consilieri locali.
AUR a intrat în Consiliul Local al Sectorului 1 cu Ramona Ioana Bruynseels, pe primul loc, urmată de Horațiu Alexandru Șerb și de Daniela Luminița Rădulescu. După demisia din AUR a lui Șerb, potrivit legii, acesta își pierde și mandatul de ales local, urmând ca el să fie înlocuit de candidatul de pe poziția a patra, în persoana Marinelei Adam, administratorul unei cunoscute cofetării din Capitală.
Clotilde Armand, primarul perdant al acestor alegeri, se află, de asemenea, pe primul loc al listei de consilieri USR – PMP – Forța Dreptei de la Consiliul Local al Sectorului 1 și visează la postul de viceprimar de sector, funcție din care să-l blocheze pe edilul nou ales George Tuță. Ea ar fi încercat deja să coopteze AUR într-o nouă majoritate cu USR, alături de REPER, însă AUR a exclus o asemenea posibilitatea de a o susține pe Clotilde Armand în funcția de viceprimar, lucru precizat ferm de Ramona Ioana Bruynseels.
Elena Lasconi, noul președinte al USR, reaprinde scânteia familiei tradiționale
Și USR se află în plin proces de repoziționare. Ieri, formațiunea progresistă și-a ales, prin vot, noul președinte al partidului și viitorul candidat la președinția României. Elena Lasconi, primarul municipiului Câmpulung Muscel, a primit 68,14 la sută din voturile colegilor săi, învingându-i pe contracandidații săi Radu Hossu, Cristian Seidler și Vasile Gabriel Filip.
Prima măsură anunțată de Elena Lasconi a fost aceea de a-și anunța viitoarea echipă. Este vorba despre Ioana Marcu, city-managerul Primăriei Câmpulung Muscel, despre primarul Bacăului Lucian Viziteu, despre deputata Cristina Prună și despre fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui.
Elena Lasconi a precizat că la alegerile prezidențiale și parlamentare, USR nu va mai merge în alianță cu PMP și cu Forța Dreptei, ci individual. Ea exclude ca formațiunea pe care o conduce să susțină pe altcineva din afara USR la alegerile prezidențiale, nici pe Ludovic Orban, nici pe Nicolae Ciucă. Lasconi a reaprins scânteia care a eliminat-o, practic, de pe lista USR de la alegerile europarlamentare, afirmând, ieri: „Am o singură sensibilitate, eu văd familia formată între o femeie și un bărbat. Cred, însă, și în parteneriatul civil”.